понеділок, 1 березня 2021 р.

1 березня - Міжнародний день котів

Початок весни – особливо активний період для кішок, тому це свято традиційно відзначається в перший день березня. В Україні цей день святкується з 2004 року.

Цікаво знати, що:

- Кішка – це найближча до людини тварина. Наука, яка займається вивченням цього виду тварин – фелінологія, твердить, що коти є надзвичайно розумними створіннями, багато в чому перевершують собак.
- Перші кошачі з'явилися на нашій планеті близько 50 мільйонів років тому. Впродовж наступних 25 мільйонів років у процесі еволюції з них сформувалися ранні сучасні види кішок, які населяють земну кулю і дотепер.
- Фелінологи стверджують, що у світі сьогодні налічується 256 видів котів, які, безумовно, доповнюють затишок у всьому нашому житті.
- За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Найбільше їх в Австралії, де на 10 жителів приходиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією (тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів), а в Європі першість належить Франції, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, де домашній кіт майже не зустрічається (наприклад, Перу та Габон).
У книгах, які є в нашій бібліотеці розповідається про диких предків котів, про особливості життя і поведінки домашніх улюбленців, їх користь для людини і лікувальні властивості. Малюкам цікаво буде прочитати та дізнатися про звичаї і традиції шанування котиків в давнину, про народні пісні, колискові, оповідки, казки, де кішка виступає в ролі оберегу сім’ї та захисту дітей.
Міжнародний день котів – це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Вітаємо всіх любителів кішок зі святом, цінуйте своїх «домашніх тигрів», бо як казав Віктор Гюго, Бог створив кішку для того, щоб у людини був тигр, якого можна погладити.

Немає коментарів:

Дописати коментар