понеділок, 22 лютого 2021 р.

Минуле з висоти сучасності очима Володимира Малика

21 лютого минуло 100 років від дня народження Володимира Малика – відомого українського письменника. Почавши як дитячий поет, він скоро перейшов до прози. Найбільшим творчим досягненням Володимира Малика є його історичні романи ‘’Посол Урус-шайтана’’ (1968), ‘’Фірман султана’’ (1969), ‘’Чорний вершник’’(1976), ‘’Шовковий шнурок’’ (1977), що склали тетралогію ‘’Таємний посол’’. Задум написання виник у автора під впливом відомої картини художника Рєпіна ‘’Запорожці пишуть листа турецькому султанові’’.

На полотні зображено тільки одну мить, а в романі розгорнуто описано як жили запорожці, сіяли і збирали хліб, займалися ремеслами і промислами, кохали, виховували дітей, воювали зі своїми споконвічними ворогами кримчаками і турками. Як вони гинули, потрапляли в полон, страждали в неволі, визволялися і знову йшли в бій аби захистити рідний край від спустошення і поневолення. До 1500-річчя заснування Києва з’являється роман ‘’Князь Кий’’.

Останній же твір Володимира Малика ‘’Черлені щити’’ присвячений славнозвісній поемі ‘’Слово о полку Ігоревім’’.Романи стали набутком української літератури, а їх автор зайняв одне з почесних місць серед кращих романістів історичного жанру. Володимир Малик удостоєний літературної премії ім. Лесі Українки

Немає коментарів:

Дописати коментар