четвер, 25 лютого 2021 р.

Ти себе Українкою звала...

  … Змири гординю, приклони коліна

Торкнись душею ти її строки…

Чарує слово Лесі Україну

Через роки, через роки – й роки!

Будь-яка людина щоденно пише свою «книгу життя». І важливо, щоб кожна сторінка була виписана добрими ділами, щирими почуттями, впевненими кроками до гідної мети. Написана прекрасними чорнилами, ця «книга» житиме в душах людей. Справді, потрібно пройти свій шлях так, щоб залишились у пам’яті народній, запалити вогонь незалежності, відданості добра, поваги в інших. Серед таких велетів духу і Леся Українка. У цьому році, 25 лютого, в день народження несмертної Мавки, відзначається 150-та річниця великої доньки України – Лесі Українки, поетеси світового масштабу – Лариси Косач.

Тож пропонуємо Вам перелистати книгу життя, скориставшись літературою, представленою на віртуальній виставці.

Забужко О. Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій / Оксана Забужко. - 2-ге вид., виправл. - К. : Факт, 2007. - 640 с. ; іл.

Хто ми  Україна чи Малоросія? Європа чи Росія? Чи українська релігійність — це те саме, що візантійське православ’я? Звідки взялись тамплієри на берегах Дніпра? Яку таємницю берегли «таємні товариства» малоросійських дворян ХІХ ст.? Звідки в «Лісовій пісні» зашифрована леґенда про Грааль? Чи й справді українці — це «селянська нація»? В чому різниця між демократією і хамократією? В чому полягав модерний «український проект» і чи вдалося нам його реалізувати?.. 

 

Костенко, А. Леся Українка / Анатоль Костенко. – К. : "А.С.К", 2006. – 512 с. – (Життя видатних людей).

Книга розповідає про долю і звитягу Лесі Українки — людини надзвичайної навіть серед рівних їй за геніальністю.Уявлення про багатогранність легендарної постаті дає вдале поєднання відомої повісті Анатоля Костенка з листами та іншими документальними матеріалами, пов'язаними із життям і творчістю великої поетеси.Книга розрахована на широке коло читачів.

 

Огнєва О. Д. Східні стежки Лесі Українки / Олена Огнєва. – 2-ге вид., перероб. й доповн. – Луцьк : Волинська обл. друк., 2008. – 240 с.
Книга містить твори Лесі Українки на східні сюжети, її переспіви Рігведи та давньоєгипетських ліричних пісень, переклади віршів поетеси китайською, татарською, грузинською мовами. Видання розраховане на літературознавців, культурологів, істориків, а також тих, хто цікавиться проблемами Сходу в творчій спадщині поетеси. 

 

Панасенко, Т.М. Леся Українка [Текст] / Т. М. Панасенко. – Харків: Фоліо, 2013. – 123с. – (Знамениті українці).

Життя славетної української поетеси та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.

 

Українка, Л. Бояриня. Лісова Пісня [Текст] : драматична поема, драматична феєрія в 3-х діях / Леся Українка. – К. : Укр. письменник, 2000. – 176 с.
Драма-феєрія "Лісова пісня" Лесі Українки (1871-1913) - глибоко символічний твір, що є шедевром світового значення. Це поетична і водночас трагічна історія про чисте кохання, одвічний потяг людини до прекрасного та до гармонії з природою, а також про невичерпний конфлікт між високими мріями й зашкарублою буденністю. Драматичну поему "Бояриня" Леся Українка написала всього за три дні, проте через цензурні заборони її не було надруковано за життя авторки. Це єдиний твір письменниці, побудований на історичному матеріалі. Він має глибокий патріотичний підтекст, а порушені в ньому проблеми є наболілими та актуальними.


Українка, Л. Горить моє серце [Текст] / Леся Українка ; передм. Т. Сергійчука. – К.: ВАТ «Вид-во «Київська правда», 2004. – 464 с.

До запропонованої читачеві книжки ввійшли вірші та поеми Лесі Українки, великої Української поетеси, чия літературна є невід'ємною, обсяговою і потужною частиною духовної скарбниці нашого народу, повноцінною складовою всього світового красного письменства.

 

Українка У. Поезії. Лісова пісня / Леся Українки. – Донецьк : ТОВ ВКФ «БАО», 2007. – 320с.

Драма-феєрія навіяна казками, легендами та повір’ями почутими поетесою в дитинстві на Волині. Події, описані у творі, відбуваються у старезному густому предковічному лісі. Тут мешкають молоді і старі лісові та водяні істоти. Серед них живе безтурботна лісова русалка – дівчина Мавка. Але ось у ліс приходять люди. Це старий, поважний і дуже добрий дядько Лев та його небіж Лукаш – молодий хлопець, гарний, чорнобривий, стрункий. Мавка закохується в простого сільського хлопця, заради нього вона залишає озерний та лісовий світ і переходить жити до людей. Тендітна та наївна дівчина не змогла жити в жорстокому та цинічному світі людей. Хлопець покинув Мавку, але вона залишилася відданою своєму коханню, хоча це й призвело до її загибелі...



Леся Українка дітям. - Львів : Апріорі, 2016. - 64 с. : іл.

Книга вводить читача в чарівний поетичний світ Лесі Українки. До збірки увійшли вірші та казки для дітей, а також уривки з поем, драматичних творів, доступні для сприймання дітьми молодшого та середнього шкільного віку.
Книга адресована дітям, батькам, вчителям та усім, хто шанує творчість великої поетеси.


Горянич М. Леся Українка і я : оповідання / Марина Горянич. - К. : Гамазин, 2016. - 48 с. : іл.

Як отримати 12 балів з літератури? Де знайти додаткову інформацію про того чи іншого письменника?
У цій книжці ти дізнаєшся про життя та творчість видатної поетеси Лесі Українки, її мужність перед обличчям долі. Ти зможеш сам розібратися, у чому життєвий та творчий подвиг цієї тендітної дівчини.
Оповідання. Для дітей середнього шкільного віку.
Історія життя та творчості Лесі Українки, її перемоги над собою, недугою та царатом, що душив будь-яке живе українське слово.
Легка мова та вдало розроблена інтрига тримають увагу читача до останньої сторінки, а елементи енциклопедії та вміщена в кінці табличка дозволяють використовувати книжку як додатковий матеріал на уроках історії України, для написання рефератів, підготовки до екзаменів тощо.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар