понеділок, 15 лютого 2021 р.

Стрілися двоє - Зима з Весною

15 лютого відзначаємо свято Стрітення, що прийшло до нас із сивої давнини з дохристиянських часів. За народними переказами звали його Зимобором, Стрітенням, Стрічанням…

Цього дня Зима з Весною

Зустрічаються в двобої

Перемогу хто здобуде

Панувати далі буде.

Дуже добре, якщо на Стрітення мороз і сонце. Значить, Зима з Весною зустрілися й домовилися і тепло прийде вчасно.

Невеличка відлига на ранню весну, мороз – зима ще затримається, мете сніг – весна буде з дощами.

Дітям, в цей день, доручалось стежити за бурульками. Дитяча душа чиста, їй більше відкриється майбутнє. А бурульки – улюблена забава дітей, вони в них добре розбираються. Отож діти спостерігали: якщо бурульки зі стріх довгі та прозорі - будуть і морози, і заметілі. То Зима не здається, вдень сховається від сонця, під вечір напускає морози, кличе вітри. А якщо бурульки короткі та жовті – ослабла стара, весна наступає!

А ще в цей день побутував цікавий народний звичай , пов’язаний зі Стрітенням. Напередодні свята жінки випікали обрядове печиво у вигляді пташок – жайворонків, їх давли дітям, щоб віднесли в сад і в поле. Люди вірили, що птахи на своїх крилах приносять з далекого вирію весну та проганяють зиму. А називали випечених пташок «жайворонками» тому, що за давніми легендами ця пташка народилася з сонячного жару. Вона прокидається разом з сонцем і своїм срібним голосом сповіщає : « вже весна прийшла, отже час виходити в поле орати і сіяти, щоб восени зібрати щедрий врожай». Люди вірили, що жайворонки несуть на своїх крилах золоті ключі, які замикають холод і відмикають сонце, весну.

Дітки закликали весну:

Благослови мати , весну закликати

Весну закликати, зиму проводжати

Немає коментарів:

Дописати коментар