вівторок, 22 грудня 2020 р.

Кінокоролева Анна

Сьогодні, коли дівчата та жінки з іменем Ганна (Анна) святкують свої іменини, хочемо розповісти вам про чарівну і талановиту кінозірку ХХ ст., якою захоплювався увесь світ.
Її часто називають американською актрисою. Однак за походженням одна з найкрасивіших артисток Старого Голлівуду, Анна Стен, була українкою.
Анна Петрівна Фесак (справжнє прізвище акторки) народилася в Києві 3 грудня 1908 року. Її батько працював художником-постановником в театрі, мати була балериною Київського театру опери і балету. Донька творчих батьків рано захопилася фортепіано й акторською грою в театрі, опанувала німецьку, зналася на літературі. Мала яскраву вроду (від матері Анна успадкувала світле волосся та виразні блакитні очі). Її типаж настільки відповідав тогочасній моді, що акторську кар'єру Анні пророкували всі.
У середині 20-х років минулого століття акторка вийшла заміж за київського конферансьє і актора естради Бориса Стена, чиє сценічне ім'я Стен взяла собі як псевдонім.
1929-го Анну запросили зніматися у стрічці "Бухгалтер Кремке" до Німеччини. Після зйомок вирішила продовжити кар'єру в Європі. З початку 30-х років про неї уже писала уся німецька преса.
1932 року наша землячка зустріла американського режисера та продюсера Семюеля Голдвіна, який у захваті від знайомства заявив: "Це найзначнішій день у всій моїй кар’єрі. Вона - щось особливе, вона - зірка". І запросив Стен до США.
По той бік океану Анна стане першою зіркою Голлівуду з України, зніматиметься більше, ніж у Європі, отримає відзнаку Венеціанського фестивалю за роль у фільмі "Шлюбна ніч" (1935). Однак її доля в Америці складатиметься не просто…
Чужа країна та мова, інший продюсер, незнайоме оточення. А головне – зовсім інша концепція кіно. 1942 року, в інтерв'ю українському часопису Ukrainian life Анна Стен вперше повідомила про те, що є українкою. Всі вважали Анну німкенею, через блискучу кар'єру в Німеччині. Але ж ні. Вона була – українкою. Її порівнювали з Марлен Дітріх та називали новою Гретою Гарбо.
1962 року актриса припинила свою діяльність в кінематографі і серйозно зайнялася живописом. Її картини неодноразово виставлялися в Бостонському музеї та мистецьких виставках Європи.

Немає коментарів:

Дописати коментар