понеділок, 30 листопада 2020 р.

Марк Твен - неперевершений майстер гумору

30 листопада 1835 року народився відомий американський письменник, журналіст Марк Твен (справжнє ім’я Семюель Ленгхорн Клеменс). З 12 років мусив працювати, бо сім’я залишилась без батька. Займався самоосвітою, дуже багато часу проводив у бібліотеці. Мріяв і став капітаном корабля (дуже сподобалась подорож на пароплаві по річці Міссурі). В Громадянську війну був солдатом. Довелось письменнику працювати на срібному руднику в Неваді. Паралельно займається літературною діяльністю. Дуже багато подорожував світом. Зокрема, письменник побував і в Україні. За псевдонім Семюель
Клеменс взяв собі вислів «марк твен», яким користувалися моряки на річці Міссісіпі. Він означав достатню глибину для безпечного плавання. Творчість Марка Твена отримала високу оцінку критиків. Найпопулярнішими і найвідомішими стали такі його твори, як «Пригоди Тома Соєра», та «Пригоди Гекльберрі Фінна».   

Вільям Фолкнер писав, що Марк Твен був «першим по-справжньому американським письменником, і всі ми з тих пір – його наступники». За книжками письменника в Україні створено декілька фільми: «Том Соєр» (1937р), «Принц та жебрак» (1972р), «Нові пригоди янкі при дворі короля Артура» (1988р), телесеріал «Пригоди Тома Соєра та Гекльберрі Фінна» (1981).

 

Марк Твен досяг успіху не лише в письменництві – він став автором кількох винаходів. Зокрема: саморегулюючі підтяжки, блокнот з відривними листочками і, навіть, новий тип парового двигуна. Упродовж 35 років писав автобіографію, яку так і не завершив її. У заповіті розпорядився, що текст можна видати лише через 100 років після його смерті. Деякі частини — не раніше ніж через 500 років. Перший том спогадів вперше вийшов у 2010.  

Немає коментарів:

Дописати коментар