неділю, 29 листопада 2020 р.

Дитячий світ Дмитра Чередніченка

Письменник – педагог, який кожною казкою, кожною притчею, кожним рядком вірша дає дітям уроки добра, людяності та любові. Його вирізняють щирість, глибоке розуміння психології дитини, яка пізнає світ. Ви мабуть упізнали талановитого ювіляра Дмитра Чередниченка, який 30 листопада святкує свій 85-літній ювілей.

Народився Дмитро Чередниченко 30 листопада 1935 року в селі Межиріччі, що на Черкащині. Зростав серед розмаїтої природи, адже село розташоване між двома річками - Россю та Росавою. Вже з трьох років маленький Дмитрик навчився читати, а будучи школярем писати вірші. Після закінчення школи навчався в Київському педагогічному інституті. Здобувши професію вчителя, працював у школах Канівщини і Васильківщини, на журналістській та видавничій роботі, редагував українознавчий часопис для дітей «Жива вода».

Протягом 20 років працював Дмитро Чередниченко над українським букварем «Материнка». Разом із дружиною –письменницею Галиною Кирпою – уклав шкільні читанки «Ластівка», «Біла хата», «Писанка», «Зелена неділя», тритомну читанку- хрестоматію для дошкільнят «Український садочок» та інші збірки.

До його творчого спадку увійшли вірші, бувальщини та притчі для дітей і дорослих, прозові твори-повісті та оповідання, дослідження про відомих людей, переклади українською мовою літературних творів з багатьох європейських мов — чеської, словацької, литовської, латиської, білоруської.

У 1968 році вийшла друком перша книжка письменника для дітей «Щедринець». А потім було багато інших видань, зокрема таких, як: «Священна діброва», «Гарна моя казочка», «Жар- півень», «Вишневий острів», «Летюча ящірка» та інші.

Дмитро Чередниченко є лауреатом премій: імені Павла Чубинського, імені Максима Рильського, імені Івана Огієнка та премії Литовсько-Українського Фонду імені Тараса Шевченка. Як одного з найкращих в Україні перекладачів литовської літератури, письменника було нагороджено орденом «Лицарський хрест» (за заслуги перед Литвою). У 2009 році письменник отримав найважливішу премію України у галузі дитячої літератури — імені Лесі Українки за повість-казку «Хлопчик Горіхове Зерня і Лісовичка».


Немає коментарів:

Дописати коментар