пʼятниця, 13 листопада 2020 р.

Романтика подорожей Роберта Стівенсона

Роберт Луїс Стівенсон (1850-1894) – англійський письменник, якому б сьогодні виповнилося 170 років. Корінний шотландець, син і онук шотландських інженерів, знаменитих будівельників маяків. Уже в цих фактах біографії письменника є щось загадкове, романтичне. “Світ нудний лише для нудних людей”, - писав він.
Напевно, важко знайти таку людину, яка б не любила подорожувати. Бо подорож — це завжди нові враження, це можливість краще пізнати світ. Для тих, кого цікавлять захоплюючі подорожі Стівенсон створив у 1883 році найзнаменитіший роман "Острів скарбів". 

От якби опинитися в XIX столітті на піратському судні, що пливе до далекої невідомої країни, Сюжет роману наповнений великою кількістю пригод та незвичайних подій, у яких героям раз у раз загрожує загибель, але несподівано настає чудесне спасіння. Звичайно, це справа непроста. Зважитися вирушити у невідомі краї може не кожний. Але так хочеться пригод. Архетип подорожі є одним з найбільш характерних для пригодницької літератури. Авантюрний сюжет – оповідь про піратів, пригоди на морі, – є оригінальним.
Нестримний дух романтики в романі, який приніс його авторові всесвітню славу, є класичним взірцем пригодницької літератури.
Стівенсон ніколи не приховував, що його роман виник із книжково-вигаданого світу, з яким він подружився у своєму нерадісному, хворобливому дитинстві. Острів і папуга з роману Д. Дефо “Робінзон Крузо”, кістяк із новели Едгара По “Золотий жук”, карта з роману Дж. Свіфта “Мандри Гуллівера”. В основі сюжету – небезпечна подорож.
У кожної людини є улюблені книги, в цьому немає нічого дивного. Слід розуміти, що, крім особистих вподобань, окремо можна виділити класичні твори, які подобаються практично всім без винятку. Одним з таких творів є роман Стівенсона “Острів скарбів”. Це найкращий пригодницький роман письменника, яким уже понад століття зачитуються діти та юнацтво всього світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар