понеділок, 16 листопада 2020 р.

Дорогою добра

16 листопада Міжнародного дня толерантності. Пропонуємо вашій увазі добірку дитячих книг📚 для сімейного читання. На прикладі літературних героїв поясніть малюкові, що значить "бути толерантним". Толерантність - це не тільки доброта душі, співчуття і повага до інших, це ще й вміння дозволити іншим бути такими, як вони є.

Бестселер Р. Дж. Паласіо розповідає про хлопчика августа, який народився з рідкісною генетичною аномалією: усі риси його обличчі — перемішані між собою. Йому зробили 27 операцій, у свої 10 років він ще жодного разу не був у школі. А тепер повинен туди піти. Вперше. До звичайних дітей.

Четверокласниця Майя розповідає про дітей, з якими вона вчиться у школі. Сімейна історія кожної дитини — унікальна і не схожа на «класичну». З Майєю вчаться діти, що народилися за допомогою штучного запліднення, і хлопчик, сім’я якого приїхала з окупованого Криму, білоруська дівчинка Аксана, яка живе з татом, бо її мамам померла, і Кирило, який живе з опікуном, бо його батьків позбавили батьківських прав. А у Майї — дві мамі

В казці-притчі «Маленький принц» Антуан Сент- Екзюпері майстерно передав ідеї універсальних людських істин про людяність, доброту та любов. Твір - нагадування, що всі люди живуть на єдиній планеті й в ім'я її збереження потрібно змінитися. Нам усім конче необхідно духовно очиститися від вад, забути непорозуміння, прагнути до самовдосконалення, берегти чистим світ своєї душі. І тоді кожен з нас буде щасливим на своїй планеті.

Зворушливу історію про маленького симпатичного кактусика Філіпе майстерно описала дитяча письменниця Симона Чіраоло в книжці-картинці "Обійми мене". Авторці вдалося зачепити чимало серйозних тем — і про самоідентифікацію, і про вміння бути собою, і про самотність, і про дружбу, — а заразом порушити важливі питання, відповіді на які діти можуть пошукати разом із батьками під час затишного сімейного сторітайму. А після обов’язково помалювати різноманітних кактусів і кактусенят. Оскільки втриматися від того, щоби не спробувати продовжити цю милу, сповнену емоцій і гумору історію, просто неможливо.

Всі люди такі різні, навіть, якщо вони рідні. Гарні віршики про те, як зберегти порозуміння в родині, поважаючи один одного.
Чудова книжечка дитячої письменниці Тані Стус з ілюстраціями художниці Марти Кошулинської  це допомога батькам у вихованні толерантності у дитини.
Всі люди дуже різні. Є усміхнені, є насуплені. Є самотні, щасливі, нещасливі, загублені. Хтось любить говорити без зупину, а хтось – мовчати. Усі ми – різні. І це чудово! Таким є головний посил цієї невеличкої книжечки. Ба більше, люди бувають різними у різні дні та періоди життя. Якщо у нас трапляються неприємності, ми сердимося і плачемо. Коли нам радісно, ми галасуємо і усміхаємося.Світ великий – у ньому місця вистачить для всіх. Тому не варто засуджувати людей чи намагатися їх змінити. Хай кожен буде собою.

Дедалі більше з’являється у нас та наших дітей можливостей дізнатися про тих людей, які не вписуються у рамки так званої «норми». Принцип інклюзивності шкільного навчання наближає інші реальності та інші способи взаємодії із дітьми з розладами аутистичного спектру. Саме цій тематиці письменник Марк Лівін присвятив свою книгу про підлітка з синдромом Аспергера. Що ж це за синдром? Зазвичай його називають високофункціональним аутизмом, адже у осіб, у яких він є, інтелект нормального або навіть високо рівня. Натомість великою їх проблемою лишається соціальна взаємодія та емоційний розвиток: їм важко дається невербальна комунікація, а повторювані ритуали, складання списків та дотримання розкладу тримають їх світ разом. В історії 14-річного Матвія, яку написав Марк Лівін, є дуже важливий друг — уявний собака Рікі, який є для Матвія провідником шляхами, що мають вести додому.


У перших двох книжках ми звикли до того, що усі герої: кроти, бобри, білки, зайці, їжаки, кабани — усі жителі Букового та сусіднього Грабового лісів спокійно розуміються одне з одним, розмовляючи однією мовою. Аж ось, маленька команда мореплавців опинилася на острові, де є кози, які розмовляють зовсім іншою мовою. Як зрозуміти козу?


Немає коментарів:

Дописати коментар