пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

Казкар з Італії – Джанні Родарі

Сьогодні, 23 жовтня, святкує 100-літній ювілей добрий друг дітей, письменник, журналіст, найвигадливіший казкар Італії Джанні Родарі.

Автор відомої на увесь світ казки про хороброго борця за справедливість Цибуліно народився в маленькому містечку Оменья, що на півночі Італії, біля підніжжя Альп.
З дитинства маленький жвавий Джонні звертав на себе увагу як дитина творча і обдарована. Дуже любив читати книги і намагався писати власні вірші. Із задоволенням малював і мріяв стати відомим художником. А ще захоплювався музикою і обрав для гри найскладніший інструмент - скрипку. Пізніше мріяв бути винахідником неймовірних іграшок, які б змогли бути привабливими дуже довго. Енергійний і цікавий до всього хлопчик міг би досягнути багато чого, якби... Не втрата батька, коли Джонні було лише 9 років. Мати залишилася сама з трьома дрібними дітьми. Грошей на навчання не було, і тому Джонні навчався в духовній семінарії, бо там учнів одягали і годували.
В 17 років, по закінченню семінарії став працювати вчителем початкових класів місцевих сільських шкіл. І тут вперше розкрився унікальний талант Родарі – його рідкісний дар спілкування з дітьми – розповідати про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всілякі небилиці, які не мають прямого відношення до уроку, але які пробуджують фантазію дітей. Вчителювання було перервано війною.
Після війни він стає журналістом, його матеріали на тему виховання і дитячої психології, бесіди з батьками і педагогами друкуються в газетах Мілана та Риму. В заснованому в 1948 році „Куточку для малят ” майбутній письменник почав друкувати вірші для дітей трудової Італії, близькі за формою до дитячого фольклору.„Куточок для малят ” мав великий успіх. Якось до редакції надійшов лист від однієї жінки. "Я живу в темному й сирому підвалі, уже багато років у нас немає домівки, — писала вона. — У цьому підвалі росте мій синочок, його звати Чиччо. Напиши для нього віршика". Джанні написав пісеньку про Чиччо, а тоді ще багато віршів про знедолених дітей. А 1951-го з'явилася його перша казка "Пригоди Чиполліно". Кмітливий і веселий хлопчик-цибулинка та його друзі влаштовують у своїй фруктово-овочевій країні соціалістичну революцію та перемагають експлуататорів.
1967- го літератора визнали найкращим письменником Італії, а 1970- го він отримав найпрестижнішу премію Ханса Крістіана Андерсена та став всесвітньо відомим.
Діти усього світу знають і люблять його твори: „Книга філастроке ”(1950), „Книга веселих віршів ”(1950), „Пригоди Цибуліно ”(1951), „Подорож Голубої Стріли ”(1954), „Джельсаміно в Країні брехунів”(1958), „Вірші в небі і на землі”(1960), „Казки по телефону ”(1962), „Торт у небі ”(1966), „Граматика фантазії ”(1973) тощо.
Особливе значення має книга Д.Родарі „Граматика фантазії. Введення в мистецтво придумування історій”, про яку письменник, як сам він зізнавався, мріяв більше тридцяти років. Автор учить дорослих грати з дітьми – фантазувати, придумувати, складати.
Джанні Родарі, цей талановитий письменник, якого знають і люблять у всьому світі, прожив лише 60 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар