четвер, 22 жовтня 2020 р.

Голос совісті – Борис Олійник

Борис Олійник – унікальна постать в українській культурі, політиці, філософії. Це один з найбільших поетів другої половини ХХ століття. Його називають «дивовижним чародієм інтимної лірики, володарем плечового удару  в публіцистиці, недосяжним фігуристом в іронії, майстром поеми.  Він створив свій неповторний поетичний світ максимально чистих почуттів, глибокої філософії, чітко означений ритмічним контуром вірша, самобутньою ритмомелодикою і оригінальним словниковим ландшафтом». Як поет і мислитель Борис Ілліч володів вродженим глибоким чуттям соціальних і політичних зрушень у суспільстві. Саме Борис Олійник першим відкрив світу всю трагедію голодомору і вимагав поіменно назвати винуватців. 

Олійник весь у животрепетному струмені свідомості народу. Він «роздягнув» усю нашу душу, «розкоронував гречкосійство», намагання «одсидітись у вербах», струснув усю національну розгубленість, сльзоточивість і півнячий героїзм.

Постать Бориса Ілліча Олійника, як магніт манила до себе людей творчих, небайдужих, талановитих. Давня дружба поєднувала Бориса Олійника із письменниками-краянами. Він часто бував на Білоцерківщині, милувався неповторними краєвидами Росі та Раставиці, бував у музеї Нечуя Левицького, поблизу села Трушки, відвідував село Яблунівка та пам’ятний знак Миколі Степановичу Вінграновському. Ми мали за щастя слухати його  на творчих зустрічах, які відбувались у нашому місті, побували на ювілейних вечорах Бориса Олійника у палаці Україна та Українській опері.

Справжньому українцю, поету, громадянину Борису Олійнику присвячені численні нариси, статті, літературно-критичні матеріали. У 2019 році побачила світ книга «Стою на землі» нашого земляка, заслуженого працівника культури України, поета-пісняра Анатолія Івановича Кульчицького. Ця книга спогадів про незабутнього великого поета  Бориса Ілліча Олійника, якого з автором книги поєднувала дружба у понад сорок років. 

А.І.Кульчицький є автором вокального циклу «Дивніше з див» на слова Б.І. Олійника. «Постать Бориса Ілліча Олійника унікальна в національній культурі: великий поет і громадський діяч, та, насамперед, велика Людина. Він був неперевершений у всіх творчих і подвижницьких справах і таким завжди залишається в наших серцях».

Немає коментарів:

Дописати коментар