четвер, 24 вересня 2020 р.

О, море, море

 Сьогодні – Всесвітній день моря. Це свято відзначають щороку в останній четвер вересня, цього року це 24 вересня. Ідея святкування виникла як реакція на бездумні дії людства щодо забруднення вод нафтою та масштабного вилову риби в морях і океанах нашої планети, які завдають непоправної шкоди природі та стають причиною зникнення багатьох рідкісних видів риби.

Пропонуємо цікаві факти про два українських моря – Чорне та Азовське.

⛵️ Є версія, що море назвали Чорним через потужні шторми, під час яких вода в морі темніє. Хоча, це буває дуже рідко.
🐬 Головна риса Чорного моря – відсутність життя на глибині від 150-200 метрів через насиченість води сірководнем.
🌊 У Чорне море впадають близько 15 річок, серед яких Дунай, Південний Буг і Дніпро.
🏖 Найбільший острів Чорного моря – Джарилгач (62 км2), який відносять до Херсонської області. На його території розташований Джарилгацький національний природний парк.
🚣‍♀️ Азовське море є наймілкішим морем у світі. Його середня глибина – 8 метрів, а максимальна – 13,5 метрів. Для порівняння, середня глибина Чорного моря – 1,3 тисяч метрів, а максимальна – 2,245 метрів.
🛳 Азовське море – найбільш континентальне море планети, адже розташоване найдалі за всіх від океану.
💧 У водах Азовського моря дуже мало солі. Через це воно швидко замерзає.
🐠 Азовське море дуже багате рослинними й тваринними організмами. За кількістю риби на одиницю площі Азовське море в 6,5 разів перевищує Каспійське, в 40 разів Чорне та в 160 разів Середземне море.
Якщо купатися в Азовському морі в літню ніч, коли на небі немає зірок, можна побачити, як світиться вода. Світіння відбувається завдяки деяким видам планктону, який живе уздовж берегової лінії.

Немає коментарів:

Дописати коментар