вівторок, 30 червня 2020 р.

День астероїда

Люди в усі віки захоплено вдивлялись у зоряне небо. Воно вабило їх своєю загадковістю і нескінченністю.  30 червня світ відзначає День астероїда,  покликаний привернути увагу до потенційної небезпеки, яка надходить від астероїдів.

Для дітей та їхніх батьків цікаво знати:
  • До Землі наближається астероїд 1998 OR2 діаметром приблизно у півтора кілометра.  Астероїд, який виявили в 1998 році, вважають потенційно небезпечним, оскільки він періодично наближається до земної орбіти. Він наблизився до Землі 29 квітня, але пролетів на безпечній відстані від неї - приблизно в 6,2 млн км. Астрономам обсерваторії Аресібо в Пуерто-Ріко вдалося сфотографувати цей небесний об'єкт. Вони жартома припустили, що астероїд, знаючи про пандемію, одягнув захисну маску.
  • Астероїд 'Oumuamua, що у перекладі з гавайської означає "посланець здалеку прилітає першим". Цей астероїд  прилетів з міжзоряного простору - його швидкість і траєкторія вказували на те, що це небесне тіло виникло у планетній системі навколо іншої зірки. Усіх добряче здивувала його чудернацька форма - він є одним з найбільш продовгастих космічних об'єктів, відомих науці.


  • Великого переполоху наробив інший астероїд - завширшки з Великого переполоху наробив інший астероїд - завширшки з півкілометра. Він летів із рекордно високою швидкістю - приблизно 120 тисяч кілометрів на годину - і наблизився до нашої планети на відстань 1,8 мільйона кілометрів. Може здатися, що це далеко, але так близько жодне схоже космічне тіло не наближалося до Землі. Якби він упав на планету, то міг би повністю зруйнувати один з континентів.




Немає коментарів:

Дописати коментар