понеділок, 1 червня 2020 р.

Літні історії


Влітку про літо ... А чому б і ні – подумали ми, і підготували для вас добірку книг, сюжет яких розвивається саме в цю сонячну пору року (надіємося, сонечко скоро нас таки порадує). Тут є і любов, і перемоги, і розчарування, і страхи ... Пам'ятаєте фразу про те, що літо – це маленьке життя? Герої цих книг точно з нею б погодилися!


Трапляється, що життя стає нестерпним. Суцільні проблеми, крайнощі, що заганяють у депресію. Але ж на вулиці стоїть тепла пора - літо. Соня вирішує поїхати відпочити з подругою, тікаючи від проблем особистого життя. Ось вже п'ять років, як вони зустрічаються з Тимуром. Та хлопець не поспішає кликати заміж, а навпаки відсторонюється все далі з кожним днем. Тож дівчина вирішує змінити оточення. В який жарт зіграє з нею доля? Дівчині знайде того, що змінить її життя докорінно. Які ж випробовування чекають на Софію та її нового обранця? Які секрети вона викриє?!

Нарешті довгоочікуване продовження «Кульбабового вина», над яким автор працював більше 50 років після завершення першої частини. Цього разу тихий, розімлілий від літа, що затягнулось, Грінтаун, штат Іллінойс, здригнувся від справжньої війни — Дуґлас Сполдінґ із друзями проти усіх стариганів міста. Молодість проти старості, розквіт проти занепаду, запізніле літо проти неминучої осені. Хто переможе у цій війні? І чи бувають у таких війнах переможці та переможені? У романі «Прощавай, літо» автор шукає відповіді на ці запитання і дарує читачам можливість знову поринути у світ Дуґласа Сполдінґа.

Зібрані під однією обкладинкою прозові тексти поета, видавця і радіоведучого Василя Карп’юка – «Ще літо, але вже все зрозуміло» - для медитативного читання, для згадування і роздумів про дрібне, але важливе: свіжий хліб, ходіння по чистому снігу, пам'ятання людей, з якими давно не бачився, але які залишили слід у душі, про зберігання дитини в собі. Невеликі за обсягом тексти, не пов'язані між собою сюжетом, а тільки автором, його мовою і спостережливістю. Їх однаково добре читати у метро, горах чи на затишному дивані.

Молодий, але відомий психіатр Андрій Левинський за порадою кардіолога перериває свою роботу у Львові й вирушає до нібито цілком спокійного села в Карпатах, де колись мешкали його дід і баба. Однак неспокій починається вже в дідівській хаті. Причому не той неспокій, котрий мали б лікувати психіатри. В Андрієвих сінях то поночі, то за відсутності господаря хтось вештається. До того ж, як з’ясовується, непрохані гості — це зовсім різні особи. Спершу Левинський намагається розгадати загадки сам. Потім кличе на поміч зі Львова свого приятеля — слідчого Ростислава Белея і викриває довжелезний ланцюг злочинних таємниць. Чи може бути відпочинком від практики психіатра практика детектива?

І ще одне фатальне літо. Цього разу - в житті подруг Зої і Роуз. Молоді дівчата кожні канікули проводили разом в Корноулл. Подорослішавши, Зої поїхала і зробила карколомну кар'єру у великому місті. Роуз ж навпаки, вийшла заміж, народила трьох дітей і вела тихе, розмірене життя, ніколи не покидаючи рідних місць. Але одного разу Зої дізнається, що дуже серйозно хвора. У неї виникає непереборне бажання відвідати рідне село, вона поселяється в пляжному будиночку подруги і зустрічає своє перше кохання. А Роуз в цей час має бути чи не вперше покинути будинок - їй потрібно з'їздити у справах до Лондона, де її також чекає несподівана зустріч...


Автор роману входить в десятку найбільш популярних письменників Європи. Його оригінальна і дуже правдива манера оповіді мало кого залишає байдужим. У цьому романі в центрі подій опиняється сімейний лікар Марк Шлоссер. Серед його клієнтів безліч багатих і знаменитих людей. І ось одного разу один з них  актор Ралф Мейер  запрошує доктора разом з дружиною і доньками-підлітками провести відпустку в його літньому будиночку у Франції. У що може перетворитися безтурботна на перший погляд поїздка? Що чекає сім'ю Марка в недалекому майбутньому? І як зробити правильний вибір між обов’язком лікаря і обов’язком перед власною сім'єю?




Немає коментарів:

Дописати коментар