понеділок, 25 травня 2020 р.

Майстер авторської казки


Юрій Феодосійович Ярмиш - Біографія
25 травня 1935 року народився один із знаних майстрів авторської казки в Україні - Юрій Федосійович Ярмиш.
Ім'я цього чудового письменника входить у когорту таких визнаних казкарів, як Н. Забіла, О. Іваненко, В. Нестайко, Б. Чалий, В. Рутківський.
Як же Юрій Ярмиш став казкарем? Як і всі діти, він у дитинстві любив читати казки. Читав твори Х. Андерсена, О. Копиленка, слухав розповіді бабусі та мами. І відчув потребу розповісти ровесникам дивовижні історії, які народжувалися в його уяві. З дитинства запам'ятались малому Юркові широкі придніпровські степи, Дніпрові кручі, коли вони разом з батьком мандрували стежками запорізьких козаків.  
Юрій Ярмиш «Казка стукає у двері»Один із його предків був отаманом Полтавського полку Війська Запорозького, часів гетьмана Богдана Хмельницького. Тому Юрій дізнався багато цікавого про минуле нашого народу, про героїзм українських козаків.
У 1960 році вийшла його перша збірка казок, яка називалася, як і перша казка письменника " Вітрисько". Його казки - не ті, в яких усе солодке, правильне та бажане, про які кажуть: "Усе закінчується, як у казці". Але є в них є і солоне, і гірке, і прикре, і трагічне. Казки письменника ніколи не бувають злими, як не буває злою мудрість. Друзі жартома називали Юрія Ярмиша українським Андерсеном. Юрій Ярмиш дуже багато подорожував.  
Зайчаткова казочка. Юрій Ярмиш. Збірка казок з малюнками онлайнЗа своє життя відомий письменник випустив у світ понад 60 книг з казками, притчами, байками, серед яких: "Золотий кораблик", "Два майстри", "Чарівними стежками", "Великий мисливець", "Їжачок і соловейко", "Солодкий марципан" та інші. Його книги перекладено 15 мовами.
Літературна творчість Юрія Ярмиша відзначена багатьма літературним преміями, грамотами. Серед них премія ім. Ю. Яновського (2001, за цикл новел-фантазій) та премія Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва.
Любі маленькі читайлики! Бажаю вам приємних та радісних мандрівок сторінками книжок Юрія Ярмиша. Не бійтеся бути сміливими і мужніми, і так само, як герої казок вірити у здійснення мрій, добро, красу, кращу долю для рідної країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар