понеділок, 25 травня 2020 р.

Ігор Сікорський – киянин, який підняв у небо усе людство!


25 травня 1889 року у Києві народився видатний авіаконструктор Ігор Сікорський.
Він був першою людиною у світі, яка отримала посвідчення пілота гелікоптера. Просто саме він його і збудував. Пасажирські, вантажні, літаки-амфібії – Ігор Сікорський створив понад пів сотні моделей «залізних пташок».
А починалося усе з великої мрії маленького хлопчика. «Якось після читання роману Жуля Верна «Робур-завойовник» мені наснилося, начебто я перебуваю на борту летючого корабля, з вікон якого далеко внизу видно море та острів із зеленими пальмами». Хлопчик тоді ще не знав, що сон здійсниться за тридцять років – усе це він побачить з власноруч спроектованого літака-амфібії. 

Його перші два гелікоптери були побудовані в період з 1909 по 1910 роки. Один із них так і не злетів у небо, а інших, хоч і зміг відірвався від землі сам, але не зміг піднятися разом з конструктором. Після невдач з гелікоптерами, Сікорський вирішив зайнятися аеропланами і літаками. Навчався у столичному політехнічному інституті. Уже у 23 роки очолив конструкторське бюро, а в 24 створив важковаговика «Ілля Муромець». Літак-бомбардувальник міг з легкістю підняти у небо шістнадцятьох людей. «Ілля Муромець» став прообразом сучасних пасажирських та транспортних літаків.
Ігор Сікорський був успішним та знаменитим, але усе змінила революція 1917 року. Через загрозу переслідування, авіаконструктор був змушений емігрувати. Спочатку до Франції, а потім до США. І там, за океаном, йому довелося починати усе з нуля. Грошей катастрофічно не вистачало. На щастя, доля звела його з композитором Сергієм Рахманіновим, який інвестував у конструкторське бюро Сікорського значну суму коштів. І він здійснив свою найбільшу мрію – підняти у небо гелікоптер. 
Ігор Сікорський прожив 83 роки. Незмінно у краватці та капелюсі, який з часом став справжнім талісманом. Студенти КПІ перед іспитами приходять до пам'ятника Ігорю Сікорському, щоб доторкнутися до його капелюха – на щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар