пʼятницю, 22 травня 2020 р.

До Миколи кріпись, а з Миколи живи, не журись


22 травня церква вшановує пам'ять перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая Угодника. У народі ще кажуть – «Весняний Микола», «Літній Микола», «Теплий Микола», «Ярий Микола». Християни відзначають два свята на честь Миколая – 19 грудня та 22 травня: «Два Миколи у нас – один з травою, інший – з зимою». Раніше селяни дуже чекали цього дня, бо нарешті наставала гарна погода, худоба їла свіжу траву, відповідно, давала багато молока. Існує навіть така приказка: «До Миколи кріпись, а з Миколи живи, не журись». В давнину в цей день селяни вперше виводили в поле пасти коней, починали сіяти гречку та стригти овець.

Українці вважають Миколу Чудотворця захисником дітей, особливо сиріт, а ще моряків та рибалок. Козаки перед довгою мандрівкою морем завжди служили молебень Богородиці й Миколаєві Угоднику. З давніх-давен вважається, що Миколай є покровителем закоханих, тому молодята перед весіллям просили захисту і допомоги у святого.
🔹На Миколая не можна відмовляти нікому, хто попросить вас про допомогу, інакше за відмову нужденним, родина 7 років терпітиме злидні і лиха;
🔹Не можна тримати борг, інакше не буде фінансового успіху весь рік. Краще роздати борги до свята;
🔹Не стригтися та навіть брати до рук ножиці.
На цей релігійне свято можна працювати по дому, господарству, у саду і на городі. Господині намагалися навести скрізь порядок, бо святий не любить безладу.

Немає коментарів:

Дописати коментар