пʼятницю, 1 травня 2020 р.

Василю Зінкевичу - 75!

Ізяславська ЦРБ - Зінкевич Василь Іванович Ми його любимо, незалежно від стану модності чи не модності. Він працелюб до фанатизму і так само відданий мистецтву пісні. Зінкевич — ціла епоха в історії української естради. Разом з ним прийшли до слухачів та запали в душу пісні: ”Червона рута”, ”Літо пізніх жоржин”, ”Світ без тебе”, ”Музико моя”, ”Скрипка грає”, ”Світлиця”, ”Шлях до Тараса”, ”Лиш раз цвіте любов”...
Цікаві факти про Василя Зінкевича.

1. Вивчав промислову графіку у Вижницькому училищі прикладного мистецтва на Буковині,спеціальність - "Художня обробка металу".
2. Був керівником ансамблю танцю «Смеречина». Саме Зінкевич — ​автор знаменитої хореографічної композиції «Буковинська мозаїка». Декілька танців у його постановці стали складовою Золотого фонду українського мистецтва,
3. Розроблені ним костюми експонувалися навіть на виставках у Парижі.
4. У 1970–1980-х, коли про стрази Сваровскі ще не знали, Зінкевич прикрашав костюми музикантів штучним камінням.
5. За його ескізами шили перші сценічні костюми для Софії Ротару, а згодом — ​вбрання для Ансамблю пісні і танцю ім. П. Вірського, Київського мюзик-холу, Буковинського ансамблю пісні і танцю, ВІА «Червона рута» і для ВІА «Світязь».
6. Він став першим мужчиною-солістом в жіночому ВІА «Смерічка».
7. Коли 1970 року «Червону руту» у виконанні Назарія Яремчука та Василя Зінкевича транслювали з Театральної площі у Чернівцях на всю Україну, на прилеглих вулицях зупинився автомобільний рух.
Василь Зінкевич: «Ми є сила хоча б тому, що маємо таку пісню, де ...8. В’ячеслав Хурсенко, вражено спостерігаючи під час спільних гастролей із Зінкевичем, як він турбується про своїх хлопців-синів, написав пісню «Соколята».
9. 1 травня, не виступав: поки жила мама – ​їздив до неї. Був наймолодшим із трьох дітей і єдиним сином, народженим в останній рік війни у селі Васьківці Ізяславського району Кам’янець-Подільської області (нині — ​Хмельницька).
10. Василь Зінкевич, як мама зістарилася, викопав їй криницю на подвір’ї, аби не носила воду здаля.
11. Герой України і володар Шевченківської премії.
12. Сини Богдан та Василь музиканти. Василь Зінкевич молодший був одним з лідерів гурту "Тартак", Богдан - "Основний показник".

Немає коментарів:

Дописати коментар