вівторок, 28 січня 2020 р.

Під Крутами пішли в безсмертя



29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут. У 1918 році біля залізничній станції Крути, що за 130 км від Києва, відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії.
Розширити знання про трагічні події січня під Крутами на прикладі подвигу юних патріотів до учнів 9 класу Білоцерківського колегіуму завітали працівники бібліотеки. Під час години історичної пам’яті «Україною ми жили, за Україну полягли» завідуюча бібліотекою Катерина Волинець ознайомила присутніх з маловідомими факти трагедії під Крутами, наголосивши, що деякі учасники бою були не набагато старші за сьогоднішніх старшокласників. 

Бій під Крутами – це і тріумф і трагедія. У ньому переплітається і біль, і смуток, і гордість за молодих юнаків. Катерина Василівна познайомила присутніх з літературою про бій під Крутами, детальніше зупинившись на кіноромані Костянтина Тур-Коновалова «Крути 1918».  Цей роман не є цілковито вигаданим, ані винятково документальним. Проте читач знайте в ньому і карту подій, і цитати з розповідей очевидців, і, навіть, газетні вирізки. Дев’ятикласники також мали можливість переглянути буктрейлер до цієї книги.
Україна пишається молодими героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща.

Немає коментарів:

Дописати коментар