четвер, 5 травня 2016 р.

Майстер історичного роману - Генрік Сенкевич

5 травня 1846 року народився польський прозаїк Генрік Сенкевич

5 травня уся світова громада відзначає 170-річчя з дня народження великого польського письменника, відомого автора історичних романів, класика польської літератури, почесного академіка Петербурзької академії наук, лауреата Нобелівської премії з літератури - Генріка Сенкевича.


На честь ювілею письменника в Польщі 2016 рік оголошено роком Генріка Сенкевича.






Генрік Сенкевич ще за життя став одним з найвідоміших і найпопулярніших письменників, як  у Польщі, так і за її межами. Він дуже любив подорожувати. Довгий час проживав у Європі, часто бував у США. Подорож Африкою надихнула Генріка Сенкевича до написання пригодницької повісті для дітей "В пустелі і в пущі". Навесні 1900 року відвідав Львів. Ця подія стала однією з найяскравіших в суспільному житті міста і значущою для польської частини львів'ян. Візит супроводжувався численними урочистостями, зустрічами з молоддю та інтелігенцією, офіційними прийомами.
Його талант, як автора історичних романів, найбільш яскраво розкрився в епопеї «Камо грядеши», що розповідає про протистояння перших християн і імператора Нерона. Саме ця книга принесла Сенкевичу світову славу. Останнім з великих творів став роман «Хрестоносці», який був написаний протягом 1897-1900 рр.

Історичний роман Генрика Сенкевича 1884–1888 року «Вогнем і мечем» розпочинає історичну трилогію, до якої входять романи «Потоп» і «Пан Володийовський». Події у книзі розгортаються 1648–1651 роках у період Хмельниччини в Україні.





Немає коментарів:

Дописати коментар