неділю, 13 квітня 2014 р.

Всесвітній день авіації і космонавтики

Світ, у якому ми живемо, величний і неозорий. Простір не має ні початку, ні кінця, він безмежний. Уяви, що ти летиш на космічному кораблі з невичерпними запасами енергії десь аж у кінець Всесвіту, до якоїсь найдальшої зірки. І що ж далі? А далі – знову неосяжний простір.                                                                                                                         12 квітня 1961 року громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.                                        Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України. Політ відбувся 19 листопада 1997 року на космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хв. Про це повідомляє Державне космічне агентство України.
         Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт в рамках Спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст та розвиток вищих рослин.
 
        
Уперше, під час польоту Леоніда Каденюка, у космосі побували тризуб, український прапор та пролунав гімн Незалежної України.                                                     Яскраві успіхи космонавтики – закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.

Про це та багато іншого ви дізнаєтесь з книг:

Гагарина В.И. 108 минут и вся жизнь / В.И.Гагарина. - изд. 3-е, дополн. - М.: Мол. гвардия, 1986. - 160 с.: фото.

Ця книга про Юрія Гагаріна, про людину планети Земля, який першим зробив крок в космічний простір, про його життя і кохання, покликання та ідеали.              Ця книга про важкий шлях в космос, 108 хвилин зіркового польоту. 
Написала книгу дружина космонавта-1 Валентина Гагаріна.







Докучаев Ю.А. Юрий Гагарин / Ю.А.Докучаев; худож. Ю.Копейко. - М.: Дет. лит., 1981. - 144 с.: ил., фотоил.

Книга автора, який знав Юрія Гагаріна багато років, включає документальні матеріали і спогади самого Ю.Гагаріна, а також і розповіді його друзів. 
Книга для читача середнього і старшого віку. Містить численні ілюстрації та фотографії. 








Космос: дит. енцикл. / Авт.-упоряд. Т.І.Гонтарук; худож.: О.В.Кардашук та ін. - К.: Школа, 2005. - 414 с.: іл. - (Я пізнаю світ).

"Космос" - один з томів популярної енциклопедії "Я пізнаю світ".
Видання ілюстроване, має предметно-іменний покажчик. Воно буде цікавим як для дітей, так і для дорослих.








Челлонер Дж. Атлас космосу / Дж.Челлонер; пер. з англ. О.В.Буйвол. - Х.: Видавництво "Ранок", 2005. - 80 с.: іл.

Безліч відкриттів може зробити той, хто прочитає "Атлас космосу". 
Ця книга розповідає про те, що таке астрономія. Ви побуваєте на планетах Сонячної сиситеми, дізнаєтесь, що являють собою астероїди й метеорні тіла, зорі та галактики, чорні діри й туманності.
"Атлас космосу", ілюстрований кольоровими картами зоряного неба, фотографіями та малюнками, призначений для широкого кола читачів.



   



Немає коментарів:

Дописати коментар