пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Погляд на місто: Київ

Наша країна надзвичайно красива, з багатою історією та величезною кількістю культурних надбань. Українські міста оспівані в піснях, поезіях, романах.

Продовжуємо рубрику #Погляд_на_місто
Читаючи запропоновані книги, ви можете підзарядитися енергетикою, поринути в атмосферу одного з міст, не лишаючи власної домівки.
Сьогодні – це Київ 💕 Місто, яке вражає своєю багатою історією, архітектурою, культурними пам'ятками та сучасним динамічним розвитком.
Ці книги є у нашій бібліотеці.

Діброва Д. Андріївський узвіз : роман / Володимир Діброва. – К. : Факт, 2007. – 246 с.

Символом роману є одна з найчудовіших вулиць міста Києва — Андріївський узвіз. Ідучи цією вулицею, головний герой раптово втрачає свідомість, і перед його очима постають картини минулого життя, починаючи з дитинства та перших кроків. Він ніби заново переживає всі події, тепер маючи можливість усе осмислити та зрозуміти, але, на жаль, не маючи влади щось змінити. Однак така подорож допомагає йому зрозуміти, яка таємнича сила провела його крізь усі біди та негаразди.

Підмогильний В. Місто : роман / Валерян Підмогильний. – К. : Знання, 2008. – 318 с.

У найпростішому прочитанні роман «Місто» Валер’яна Підмогильного — це історія амбітного юнака, який переїжджає із села у Київ і будує там нове життя. Його часто порівнюють з героєм «Любого друга» Мопассана й самовпевненими і неперебірливими в засобах  підкорювачами суспільних вершин із сюжетів Бальзака. Однак для Підмогильного це не лише історія кар’єри. Він уписує життя Степана Радченка в історико-культурний контекст тогочасної України.

Агеєва В. Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття / Віра Агеєва. – К. : Віхола, 2023. – 408 с. – (Серія «Життя»)

Гуляючи Києвом, легко впізнати численні локації, описані в поемах і романах початку ХХ століття. Десь змінилися номери помешкань, по-новому пофарбовані фасади, іноді інші назви вулиць, але якщо придивитися, то можна уявити, як у «Льоху мистецтв» на Городецького сиділи за одним столом Тичина й Курбас, трохи далі, в кабінеті Підмогильного, збирався чи не весь мистецький Київ, а в підвалі готелю «Континенталь» зустрічалися за кавою непримиренні аспанфути, символісти й спіралісти. Вечірнім Хрещатиком гуляли справжні «марсіани», і в Георгіївському провулку шукала нових обріїв таємнича мистецька теософська дев’ятка. 

Кочерга І. Свіччине весілля / Іван Кочерга. – К. : Школа, 2009. – 336 с. : іл.

“Свіччине весілля” – показ морального гніту та страждань київських ремісників і незаможних киян під час «темного закону» в період панування литовських князів на початку ХVІ століття; змалювання трагічної історії кохання молодого ремісника Івана Свічки та бідної дівчини Меланки.


Старицький М. За двома зайцями / Михайло Старицький. – К. : Знання, 2018. – 223 с.

У ній розповідається про цирульника Свирида Голохвостого, який намагається розбагатіти, одружившись із багатою міщанкою Пронею Сірко, і, водночас, залицяється до бідної дівчини-красуні Галі. У п'єсі порушується проблема соціальної нерівності, висміюється життя українських русифікованих міщан Києва.

Андрухович Ю. Лексикон інтимних міст. Довільний посібник з геопоетики та космополітки / Юрій Андрухович. – К. : Meridian Czernowitz, Майстер книг, 2011. – 480 с., іл.

«Лексикон інтимних міст» – один із найбільших за обсягом творів Юрія Андруховича. Невтомний мандрівник Україною, Європою, Америкою, автор розповідає нам 111 історій про 111 міст, з якими йому пощастило пережити щасливі й не дуже, але завжди інтимні – у широкому значенні цього слова – пригоди. Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами, ці різножанрові тексти – від есе й оповідань до віршів у прозі – разом становлять автобіографічний атлас світу письменника. Крім того, кожна «лексиконна» пригода є чітко вписаною не лише у просторові, а й у часові координати, що дає змогу читачеві здійснити слідом за автором 111 приватно-історичних стрибків від середини 60-х років минулого століття до наших днів. Навряд чи варто очікувати від цього атласу, цього вкрай суб’єктивного «посібника з геопоетики і космополітики» об’єктивних характеристик Києва і Львова, Гамбурга і Варшави, Нью-Йорка і Венеції. Але в ньому напевно можна знайти художньо важливіші речі: атмосферу, настрій, образи, запахи й смаки улюблених міст і місць, як вони закарбувалися у пам’яті автора. 

Немає коментарів:

Дописати коментар