четвер, 17 жовтня 2024 р.

Хліб – це будні і свята, це – основа життя

До Всесвітнього дня хліба бібліотекарки підготували цікаву та пізнавальну програму під назвою "Хліб – це будні і свята, це – основа життя". У заході взяли участь учні гімназії-початкової школи №6 «Перспектива», учасники вокального гуртка "Червона калина", керівником якого є вчителька музичного мистецтва Альона Губарєва.

Світлана Могорит розповіла про процес вирощування хліба, показавши його шлях від маленької зернини до пишного короваю на столі. Діти мали можливість ознайомитися з різними видами національного хліба з різних куточків світу. З цікавістю учні слухали про традиції вшанування хліба нашими предками, зокрема про символ урожаю та достатку – дідух, який уособлює багатовікові традиції українського народу.

Галина Чередник провела школярам вікторину, де вони змогли перевірити свої знання та дізнатися багато нового.

Яскравим моментом заходу став виступ шестикласниць Гордієць Юлії та Дерикорчми Даші, які виконали пісню "Сила роду", підкреслюючи важливість зв'язку поколінь.

Свято завершилося дружнім чаюванням зі смачними булочками, бубликами та печивом . Усі разом, сповнені гарним настроєм, співали пісню "Добрий ранок, я з України", що додало ще більше святкової атмосфери.

Цей захід не лише подарував учасникам нові знання, але й дозволив відчути цінність хліба у житті кожної людини та важливість його вшанування як символу добробуту та єдності.

понеділок, 14 жовтня 2024 р.

Відверта розмова про війну та патріотизм

У бібліотеці ліцею-гімназії початкової школи №16 відбулася зворушлива зустріч, організована бібліотекарками школи та фахівчинями бібліотеки-філії №4 сімейного читання.

До учнів 9-А та 9-В класів завітав учасник російсько-української війни, воїн 80-ї Галицької бригади десантно-штурмових військ, стрілець-зенітник, військовий медик Олександр Шкулій.
Олександр є воїном з багатим бойовим досвідом. Він захищає Україну з 2015 року, зазнав поранень, проте з початком повномасштабного вторгнення у 2022 році, без вагань вступив до лав добровольців, продовжуючи боронити свою Батьківщину. Під час зустрічі воїн поділився з учнями своїм досвідом та історіями з фронту. Розповів про дружбу, підтримку та взаємну довіру між бійцями.
Завідувачка бібліотекою Катерина Волинець презентувала присутнім альманах прозових та поетичних творів «Заріччя» літературної студії «Олександрійський бульвар» (керівниця − відома місцева письменниця Ганна Ручай), який нещодавно побачив світ. Чотири твори Олександра були включені до цієї збірки.
Під час зустрічі військовий прочитав власні оповідання: «Про Іолаїв», «Перша надлюдина». Писати Олександр почав під час лікування в шпиталі та публікував твори на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук». Ці історії сподобалися його друзям та знайомим.
Учні задавали питання та цікавилися всіма аспектами військового життя. Олександр порадив старшокласникам навчитися основам надання першої медичної допомоги. Ці навички можуть стати у нагоді в критичні моменти.
Зустріч з Олександром Шкулієм допоможе підліткам глибше усвідомити реалії війни та значення справжньої героїчної боротьби за свободу і незалежність.

пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

Анумо, панянки

11 жовтня у світі відзначають Міжнародний день дівчаток, і бібліотека не залишилась осторонь цієї події. Цього дня юні відвідувачки мали можливість відкрити для себе ширше різноманітний світ літератури.

Бібліотекарки підготували особливу коробку з книгами, головними персонажами яких є дівчата — сміливі, мудрі, наполегливі, ніжні та творчі. Допитливість, винахідливість та готовність приймати виклики роблять їх прикладом для дівчаток, які прагнуть пізнати світ і не боятися незвичного.

Кумедні та серйозні, веселі та життєві, добрі та повчальні. Саме такі дитячі книжки заховалися сьогодні у цій коробці) Кожна дівчинка, обираючи книгу, дізнавалася та уявляла, на яку героїню вона схожа.


Серед запропонованих творів були відомі імена таких героїнь, як Полліанна із твору Елеонор Портер, Пеппі Довгапанчоха і Роня Астрід Ліндґрен, Аліса з "Аліси в Країні Чудес" Льюїса Керрола, Василинка з казок Галини Владимирської, Полінка з творів Віталія Запеки, Стефа Івана Андрусяка, Маляка Сашка Дерманського, Матильда з історій Роальда Дала, Джуді Муді з серії книг Меган МакДоналд тощо.
Бібліотекарки пропонували взяти обрану книгу додому, щоб продовжити знайомство. Адже кожна з цих історій надихає своїм прикладом: вчить бути сміливою, наполегливо йти до своєї мети. Цей захід ще раз довів, що героїні з книг можуть стати справжніми друзями для дівчаток, допомагаючи їм знайти себе і розвивати важливі риси характеру.

четвер, 10 жовтня 2024 р.

У бібліотеці з'явилася нова полиця з творами німецьких авторів

«Німецька книжкова полиця в Україні» – частина проєкту в межах «Обміну між німецькою та українською книжковою та літературною індустрією». Бібліотека-філія №4 сімейного читання, як учасниця проєкту, отримала комплект з 14 нових видань для створення книжкової полиці німецької літератури у нашій книгозбірні. Це твори як сучасних, так і класичних німецьких авторів, які відображають багатогранність німецької літератури.

Висловлюємо слова щирої вдячності Українському інституту книги, Німецькій асоціації видавців та книгорозповсюджувачів за цей цінний подарунок.
Долучайтеся до читання та відкривайте нові літературні горизонти разом із нами!

середа, 9 жовтня 2024 р.

Музика як ліки для душі

Сьогодні до бібліотеки завітали викладачі школи мистецтв ім. Якова Яциневича – голова Асоціації музикотерапевтів України Ольга Безклинська та авторка пісень, заслужена працівниця культури України Людмила Соловей. Вони представили інноваційний освітній проєкт «Психологічна підтримка населення засобами музикотерапії в період воєнного часу», що був розроблений у межах Національної програми ментального здоров’я та психосоціальної допомоги за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

У ході заходу Ольга Безклинська розповіла, як музика впливає на організм людини, провела ряд антистресових вправ, під час яких учасники змогли на собі відчути дію звуків на емоційний стан. Також учасники медитували під спокійну, гармонійну музику, що допомогло заспокоїтися та знизити рівень тривоги.

Справжньою родзинкою заходу стали танці, адже рух під музику активізує роботу всіх систем організму, підвищує рівень ендорфінів та сприяє загальному омолодженню. Яскравим моментом стало виконання пісні "Золотава осінь" Наталією Мельник. Її спів зачарував слухачів, зануривши їх у світ осінніх барв та меланхолійної краси природи.

Пані Людмила також порадила регулярно влаштовувати собі «музикотерапевтичні хвилини», прослуховуючи улюблені композиції для підтримки гарного емоційного стану. Вона підкреслила, що саме музика Моцарта, Шопена, Баха здатна відтворювати стан щасливої людини, що підтверджено дослідженнями.

Усі учасники заходу залишилися надзвичайно задоволені, а позитивні емоції і посмішки на обличчях свідчили про те, що музика справді здатна творити дива.

пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Погляд на місто: Київ

Наша країна надзвичайно красива, з багатою історією та величезною кількістю культурних надбань. Українські міста оспівані в піснях, поезіях, романах.

Продовжуємо рубрику #Погляд_на_місто
Читаючи запропоновані книги, ви можете підзарядитися енергетикою, поринути в атмосферу одного з міст, не лишаючи власної домівки.
Сьогодні – це Київ 💕 Місто, яке вражає своєю багатою історією, архітектурою, культурними пам'ятками та сучасним динамічним розвитком.
Ці книги є у нашій бібліотеці.

Діброва Д. Андріївський узвіз : роман / Володимир Діброва. – К. : Факт, 2007. – 246 с.

Символом роману є одна з найчудовіших вулиць міста Києва — Андріївський узвіз. Ідучи цією вулицею, головний герой раптово втрачає свідомість, і перед його очима постають картини минулого життя, починаючи з дитинства та перших кроків. Він ніби заново переживає всі події, тепер маючи можливість усе осмислити та зрозуміти, але, на жаль, не маючи влади щось змінити. Однак така подорож допомагає йому зрозуміти, яка таємнича сила провела його крізь усі біди та негаразди.

Підмогильний В. Місто : роман / Валерян Підмогильний. – К. : Знання, 2008. – 318 с.

У найпростішому прочитанні роман «Місто» Валер’яна Підмогильного — це історія амбітного юнака, який переїжджає із села у Київ і будує там нове життя. Його часто порівнюють з героєм «Любого друга» Мопассана й самовпевненими і неперебірливими в засобах  підкорювачами суспільних вершин із сюжетів Бальзака. Однак для Підмогильного це не лише історія кар’єри. Він уписує життя Степана Радченка в історико-культурний контекст тогочасної України.

Агеєва В. Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття / Віра Агеєва. – К. : Віхола, 2023. – 408 с. – (Серія «Життя»)

Гуляючи Києвом, легко впізнати численні локації, описані в поемах і романах початку ХХ століття. Десь змінилися номери помешкань, по-новому пофарбовані фасади, іноді інші назви вулиць, але якщо придивитися, то можна уявити, як у «Льоху мистецтв» на Городецького сиділи за одним столом Тичина й Курбас, трохи далі, в кабінеті Підмогильного, збирався чи не весь мистецький Київ, а в підвалі готелю «Континенталь» зустрічалися за кавою непримиренні аспанфути, символісти й спіралісти. Вечірнім Хрещатиком гуляли справжні «марсіани», і в Георгіївському провулку шукала нових обріїв таємнича мистецька теософська дев’ятка. 

Кочерга І. Свіччине весілля / Іван Кочерга. – К. : Школа, 2009. – 336 с. : іл.

“Свіччине весілля” – показ морального гніту та страждань київських ремісників і незаможних киян під час «темного закону» в період панування литовських князів на початку ХVІ століття; змалювання трагічної історії кохання молодого ремісника Івана Свічки та бідної дівчини Меланки.


Старицький М. За двома зайцями / Михайло Старицький. – К. : Знання, 2018. – 223 с.

У ній розповідається про цирульника Свирида Голохвостого, який намагається розбагатіти, одружившись із багатою міщанкою Пронею Сірко, і, водночас, залицяється до бідної дівчини-красуні Галі. У п'єсі порушується проблема соціальної нерівності, висміюється життя українських русифікованих міщан Києва.

Андрухович Ю. Лексикон інтимних міст. Довільний посібник з геопоетики та космополітки / Юрій Андрухович. – К. : Meridian Czernowitz, Майстер книг, 2011. – 480 с., іл.

«Лексикон інтимних міст» – один із найбільших за обсягом творів Юрія Андруховича. Невтомний мандрівник Україною, Європою, Америкою, автор розповідає нам 111 історій про 111 міст, з якими йому пощастило пережити щасливі й не дуже, але завжди інтимні – у широкому значенні цього слова – пригоди. Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами, ці різножанрові тексти – від есе й оповідань до віршів у прозі – разом становлять автобіографічний атлас світу письменника. Крім того, кожна «лексиконна» пригода є чітко вписаною не лише у просторові, а й у часові координати, що дає змогу читачеві здійснити слідом за автором 111 приватно-історичних стрибків від середини 60-х років минулого століття до наших днів. Навряд чи варто очікувати від цього атласу, цього вкрай суб’єктивного «посібника з геопоетики і космополітики» об’єктивних характеристик Києва і Львова, Гамбурга і Варшави, Нью-Йорка і Венеції. Але в ньому напевно можна знайти художньо важливіші речі: атмосферу, настрій, образи, запахи й смаки улюблених міст і місць, як вони закарбувалися у пам’яті автора. 

четвер, 3 жовтня 2024 р.

Маленькі друзі, велика турбота

Напередодні Всесвітнього дня захисту тварин працівниці бібліотеки завітали до ліцею-гімназії №16 та провели для учнів 4-В та 5-А класів урок доброти «Кожній тварині потрібна добра людина».

Світлана Могорит розповіла дітям про важливість Дня захисту тварин, пояснила, чому так важливо про них дбати, провела вікторину «Загадки тваринного світу» та навела цікаві факти з життя світу природи.
Діти з радістю розповідали про домашніх улюбленців – хтось приніс фото, а хтось намалював чотирилапого друга. У кожної дитини була своя унікальна історія про те, як вони рятували тварин або як піклуються про них щодня. Собаки, котики, папуги – всі ці маленькі герої отримали свою хвилинку слави на цьому доброму уроці.

Жанна Харченко представила дітям цікаві книги про тварин, які є в бібліотеці. Особливо маленьким читачам сподобалися пригоди кота Кігтика Ковбаски з повісті Сергія Гридіна та історія про безпритульних собачок Жуки і Сіріуса, написана Грасі Олійко. Це оповідання розчулило багатьох дітлахів та змусило замислитися про важливість допомоги тваринам-безхатькам.

Урок доброти став не тільки нагодою згадати про тварин, але й справжнім святом любові, дружби та турботи.


середа, 2 жовтня 2024 р.

Гармонія віку і музики

У бібліотеці відбулася літературно-музична година, присвячена Дню людей похилого віку та Міжнародному дню музики.

Під час заходу звучали вірші, пісні, гуморески, які створили у книгозбірні затишну атмосферу.
Особливе задоволення присутні отримали від виступу бандуристів зі школи мистецтв №6. Віртуозне виконання творів надало святу особливого колориту.
Учасники мали можливість взяти участь у вікторині, яка була присвячена цікавим фактам зі світу музики та із задоволенням пограли в ігри «Музична скринька» та «Відгадай мелодію», які додали до заходу елементи веселощів та змагального духу.
Присутні не тільки дізналися багато нового про музику, але й отримали заряд позитиву та натхнення.


вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Слава незламним захисникам

У День захисників і захисниць України та День українського козацтва до учнів 5-Д класу Білоцерківського природничо-математичного ліцею-гімназії №16 завітали бібліотекарі філії №4 сімейного читання та провели патріотичну годину «Слава незламним захисникам».

Бібліотекарка Жанна Харченко розповіли дітям про героїв-захисників різних епох. Особливу увагу було приділено козаччині – одному з найвизначніших періодів української військової історії. Під час відеопрезентації «Цікаво про козаків» діти дізналися багато цікавих фактів про козацькі звичаї та традиції, зокрема про козаків-характерників, які, за легендами, володіли надприродними здібностями, та джур – молодих помічників козаків.
Цікавим для дітей була розповідь про види нашивок на військовій формі, особливе місце серед яких займає нарукавний знак ЗСУ – Тризуб, що символізує силу та єдність української армії. Учні дізналися, як батальйони та бригади сучасних захисників використовують шеврони та, які символи закладені в їхній дизайн.
Діти активно брали участь у обговоренні, задавали запитання та висловлювали свої думки. Такі патріотичні години допомагають підростаючому поколінню краще зрозуміти роль українських захисників у боротьбі за незалежність української держави, зміцнюють національну свідомість та формують повагу до історичних надбань.