четвер, 8 серпня 2024 р.

Народжені Україною: письменники-ювіляри серпня

У бібліотеці відбувся захід під назвою «Народжені Україною: письменники-ювіляри серпня», на якому члени клубу «Серпанок» мали змогу дізнатися про життя та творчість українських письменників, чиї ювілеї відзначають у серпні: Пантелеймона Куліша, Павла Загребельного та Любка Дереша.

Бібліотекарка Юлія Харченко зазначила, що Пантелеймону Кулішу, одному з основоположників української літератури 7 серпня виповнилося 205 років від дня народження. Він був не лише письменником, а й перекладачем, істориком та громадським діячем, а його роман «Чорна рада» став першим історичним романом українською мовою.

Далі пані Юлія звернула увагу на творчість відомого українського прозаїка та драматурга Павла Загребельного, 100-річний ювілей якого відзначатиметься 25 серпня. Його творчість є неоціненною спадщиною української літератури, а твори, такі як «Дума про невмирущого», «Диво», «Я, Богдан» та «Роксолана», стали класикою.

10 серпня виповниться 40 років українському письменнику Любку Дерешу. Незважаючи на відносно молодий вік, Дереш уже здобув визнання серед літературної спільноти та читачів. Його твори «Культ», «Трохи пітьми» і «Поклоніння ящірці» уже привернули увагу молодої аудиторії та стали важливим явищем у сучасній українській літературі.

Бібліотекарка Світлана Могорит познайомила відвідувачів із екранізованими творами ювілярів. Читачі із задоволенням переглянули уривки з фільму «Чорна рада», створеного за мотивами однойменного роману Пантелеймона Куліша та фрагмент кінострічки «Лаври», знятого за твором Павла Загребельного.

Немає коментарів:

Дописати коментар