пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Трагічний шлях ромів

2 серпня щороку вшановується Міжнародний день голокосту ромів. Цього дня роми всього світу відзначають Калі траш (чорний жах).

80 років тому, у ніч з 2 на 3 серпня 1944 року, в концтаборі «Аушвіц-Біркенау» нацисти знищили останніх в’язнів так званого «циганського табору» – близько 3 тисяч людей.
Голокост ромів є однією з найменш відомих, але надзвичайно трагічних сторінок історії. З початком Другої світової війни нацистська Німеччина розпочала систематичне винищення ромів, яких вважали "неповноцінною" расою. Роми, як і євреї, піддавалися масовим арештам, депортаціям і страти. Їх відправляли до концентраційних таборів, де вони гинули від голоду, хвороб, важких умов праці, нелюдських експерементів та масових вбивств. Втрати були величезними, адже роми не мали державної підтримки, їхні громади були розпорошені, а документальні свідчення геноциду знищувалися або залишалися нерозкритими.


Пам'ять про Голокост ромів поступово відроджується. На сьогодні міжнародна спільнота визнає Голокост як акт геноциду, вшановуючи пам'ять жертв і засуджуючи будь-які прояви расизму та ксенофобії. Це є важливим кроком у збереженні історичної правди та боротьбі за права ромського народу в сучасному світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар