вівторок, 9 липня 2024 р.

Поезія з України Ігоря Калинця

9 липня Ігорю Мироновичу Калинцю - видатному поету і прозаїку - виповнюється 85 років.

Народився письменник у місті Ходорові на Львівщині, де ретельно зберігаються українські національні традиції. У дитинстві, майбутній письменник був свідком масових репресій комуністичного режиму в Західній Україні. Зі шкільних років читав заборонених українських письменників. 

У 1956 р. закінчив середню школу й вступив до Львівського університету імені Івана Франка. Зaкінчивши філoлoгічний фaкультет Львівськoгo унівеpситету, пpaцювaв в oблaснoму apхіві.

У січні 1972 р., в період масових арештів в Україні, була заарештована дружина Ігоря Калинця — Ірина Стасів-Калинець, а 11 серпня 1972 заарештовано й самого поета. КДБ намагався схилити його до співпраці або прилюдного каяття, пообіцявши за це звільнити дружину. За свою громадянську позицію Ігор Калинець отримав шість років суворих таборів і три роки заслання, які відбув на Північному Уралі і в Забайкаллі. На волю вийшов у 1981 році. Реабілітували поета лише 1990-го.

Поет-дисидент є автором  дев’ятьох книг, створених до ув’язнення (впродовж 1972 року) і вісьмох книг, написаних вже під час ув’язнення. Ігор Калинець є почесним членом Міжнародного ПЕН-клубу, лауреатом літературної премії імені І. Франка,. У 1992 році отримав премію імені Василя Стуса, а за книгу вибраних поезій «Тринадцять аналогій» був удостоєний Національної премії України імені Т. Шевченка. 

Окрім творів для дорослих, пише також вірші для дітей. Було видано кілька книг, які розійшлися не тільки в Україні, а й у країнах із великою українською діаспорою (Казахстан, Канада, США, Аргентина). «Книжечка для Дзвінки», «Пан Ніхто…», «Майже казки, або Повернення Діви Марії», «Казки зі Львова» та інші перекладені багатьма мовами світу.

Наші маленькі читайлики і сьогодні із великим задоволенням читають вірші Ігоря Калинця, цитують улюблені рядки з книги "Про дівчинку і квіти". 

У 2018 році український режисер Олександр Фразе-Фразенко презентував стрічку «Пан Ніхто», в якій розповів історію життя поета.

Немає коментарів:

Дописати коментар