четвер, 25 квітня 2024 р.

Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі

Весною 1986 року місто Прип’ять потопало у свіжій зелені, цвітінні дерев.

25 квітня, вулиці міста наповнені гомоном, дитячим сміхом та безтурботністю. Мешканці містечка атомників планували гарно провести вихідні дні. Не судилося....

О 1-й годині 23 хвилини блискавкою освітила Землю страшна трагедія – вибух на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, що призвів до найбільшої техногенно-екологічної катастрофи.

До 38-ї річниці аварії на Чорнобильські АЕС фахівчині бібліотеки Жанна Харченко і Світлана Могорит підготували та провели для учнів 6-Б класу ліцею-гімназії №16 годину пам’яті «Трагедію квітня весь світ пам’ятає». Вони розповіли дітям про наслідки страшної трагедії, показали документальні відео евакуації населення із зони радіаційного зараження і світлини з місця катастрофи, розповіли про долі учасників ліквідації наслідків аварії, які ціною свого життя і здоров’я рятували світ від смертельної небезпеки, провели огляд книг про Чорнобиль: Любов Сирота «Прип’ятський синдром, Сергій Плохій «Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи», Михайло Загреба «Пропусти Чорнобиль крізь серце» та детальніше зупинилися на повісті письменника-краянина Костянтина Климчука «Літо, коли сонце стало чорним».

Бібліотекарки наголосили, що пам’ять про Чорнобильську катастрофу – це данина людям, які поклали життя та здоров’я на «атомний» вівтар. Ми з вдячністю пам’ятатимемо мужні та хоробрі подвиги героїв-ліквідаторів, які стали на захист України і світу від невидимого ворога і страшного лиха.

Немає коментарів:

Дописати коментар