четвер, 22 лютого 2024 р.

Ти як?

Нещодавно фонд бібліотеки поповнився новими книгами по психології, які допоможуть зрозуміти різноманітні аспекти психіки та навчитися піклуватися про власне ментальне здоров'я. Книги написані провідними фахівцями у цій галузі та містять практичні поради.

Арабі, Ш. Як вижити серед токсичних людей? Гід для високочутливих / Шагіда Арабі ; [пер. з англ. Н. Сліпенко]. – К. : ARTBOOKS, 2023. – 233, [2] с. – (Читати – класно).

«Високачутливі» – про кого це? Про емпатичних людей, які гостро реагують на різноманітні подразники, швидко втомлюються, тонко сприймають твори мистецтва, легко переймають чужий настрій... І так само легко ці люди можуть стати жертвами нарцисів, соціо- і психопатів, «емоційних вампірів» та інших не надто приємних особистостей, що прагнуть уваги та впливу. Після прочитання ви не тільки вмітимете вчасно розпізнавати такі токсичні стосунки, але й знатимете, що робити далі – як захистити себе й відновити втрачену рівновагу.

Брювер, Д. Залежний розум. Сигарета, смартфон, токсичні стосунки : як формуються шкідливі звички та як їх подолати / Джадсон Брювер ; [пер. з англ. Ю. Гірича]. – Х. : Віват, 2018. – 287 с.

Наші залежності керують нашим життям – чи то йдеться про нав’язливе бажання постійно перевіряти оновлення в соцмережах, чи про паління, зловживання алкоголем тощо. Чому ж шкідливі звички так важко подолати? Як їх виявити, установити причину та, найголовніше, позбутися назавжди? Автор на цікавих експериментах і дотепних прикладах пояснює складні психологічні процеси. Завдяки цим знанням ви зможете сконструювати власний «компас усвідомленості», який не дозволить залежностям скеровувати вас у протилежний бік від щастя.

Гріффітс, К. Посібник із креативного мислення / Кріс Гріффітс ; [пер. з англ. У. Курганової]. – Х. : Ранок, 2023. – 286, [1] с.

У «Посібнику з креативного мислення» Кріс Ґріффітс і Меліна Кості винайшли відтворювану систему, що дозволяє людям «відкривати» їхній розум і перемагати в боротьбі з професійними викликами, використовуючи силу креативного мислення. Вони демонструють нам, як творчість може бути водночас фантазійною й логічною і як ця традиційно «м’яка сила» може систематично приводити до потужних результатів. Це прекрасне рішення для всіх, хто хоче розвивати власну креативність, здібність вирішувати проблеми творчо, зрештою, формувати власні можливості досягати успіху у світі, що постійно та непередбачувано змінюється. Ця книжка допоможе в розумовій підготовці до ефективного та творчого вирішення проблем від початку до кінця.

Лівін, М. Простими словами. Як розібратися у своїй поведінці / Марк Лівін, Ілля Полудьонний. – 2-ге вид. – К. : Наш Формат, 2023. – 258, [1] с.

Чому на одну подію люди реагують по-різному? Чому хтось після розриву стосунків закривається в комп'ютерному світі, а хтось - відвідує всі вечірки й відривається на повну? Чому одна людина розквітає від публічної похвали, а інша - червоніє і хоче крізь землю провалитися? Із книжки ви довідаєтеся, що таке цикл контакту та інфлюєнція, як ми захищаємося гумором і проєктуємо на інших свої реакції. Але хай вас не лякають нові терміни - автори пояснюють складні теми простою мовою, дають психологічну базу й доповнюють це історіями із власного життя.

Лівін, М. Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях / Марк Лівін, Ілля Полудьонний. – 4-те вид. – К : Наш Формат, 2023. – 262, [1] с.

Ну як можна заздрити найкращому другові? Якщо я злюсь, то я погана людина? Не знайомитимуся першим:усе одно відмовлять.Схоже на голоси у вашій голові? Це емоції й почуття намагаються вплинути на наш вибір і настрій. Але є і хороша новина: можна подружитися з ними, навчитися проживати їх. Тоді менше шансів нарубати дров. Як це зробити? Вам допоможуть Марк Лівій та Ілля Полудьонний. Вони не лише простими словами пояснюють ідеї Фройда, Юнга, Перл-за тощо, а й розказують власні історії, дискутують про життя сучасних українців. У метро наступили на ногу, в соцмережах розкритикували, друзі змагаються в екзотичності відпусток, а ви копаєте картоплю на дачі — це звичні реалії. Але цілком можливо, що після прочитання книжки ви сприйматимете їх інакше. Як і роздратування чи заздрість.

Мистецтво бути офігезним. Бестселер №1 / Е. Коуп, Е. Віттакер, Е. Бредлі, Д. Вудман ; пер. з англ. Н. Фуругар-Мілагрос. – Х. : Ранок, 2022. – 157, [3] с. : іл. – (Лайфхаки для підлітків).

«Мистецтво бути офігезним» книга актуальна для сучасних підлітків та їхніх батьків. Містить багато порад, надихальні історії, яскраві приклади з життя з добрячою порцією гумору, а ще влучно підібрані та дотепні ілюстрації — тут ціла цікава стратегія, як стати активним, цілеспрямованим, успішним, а найголовніше — щасливим. На самого початку книги її автори розкривають «нещадну» правду для підлітків, що потрібно трохи більше зусиль, щоби бути кращою людиною. Треба постійно працювати над собою, щоби бути надзвичайною людиною! І ніхто не збирається робити це замість них. Ніхто не буде докладати зусиль від їхнього імені. Оскільки це їх життя та їх власна відповідальність. Типовою реакцією більшості підлітків є закочування очей і зітхання: «Це так несправедливо-о-о». Але вони будуть заінтриговані, особливо уявивши, як це круто – бути надзвичайними! Їм сподобається ця ідея!

Тіппінг, К. Радикальне прощення / Колін Тіппінг ; пер. з англ. Є. Мірошниченка. – К. : BOOKCHEF, 2023. – 298, [1] с.

Метод Радикального Прощення, який розробив Колін Тіппінг, завоював мільйони прихильників у всьому світі. Він допомагає людям переоцінити своє минуле, подолати гнів, страх, сором і таким чином змінити майбутнє. Автор пропонує п’ять основних етапів Радикального Прощення й докладно пояснює, як завдяки їм позбутися архетипу жертви та зробити своє життя досконалим.

Трейсі, Б. Зроби це зараз. 21 чудовий спосіб зробити більше за менший час / Брайан Трейсі ; [пер. з англ. І. Савюк, О. Сорудейкіна]. – Перероб. і доп. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2023. – 111 с.

Успішні люди не намагаються зробити все й відразу – вони вміють концентруватися на найважливішому. Це видання навчить вас бути ефективним та використовувати свій час з максимальною користю. Автор розповідає, як вирішувати складні завдання й виходити із зони комфорту, контролювати свій час та життя. Він пропонує 21 практичну пораду, яку можна застосувати просто зараз! Кожну з них він перевірив на власному досвіді!

Шустер, Т. Купи собі той довбаний букет: та інші способи зібратися докупи від тієї, котрій це вдалося / Тара Шустер ; пер. з англ. І. Вікирчак. – К. : Yakaboo Publishing, 2023. – 317 с.

В цій книжці авторка розповідає історію власного перевиховання та перетворення на чемпіонку з любові до себе. Завдяки простим щоденним ритуалам Тара змінила свою свідомість, тіло та стосунки і навчить вас, як: вдавати вдячність, поки не відчуєте вдячності насправді;розкопати та зцілити любов’ю свої приховані емоційні рани; розпізнати несвідомі переконання-самообмеження і позбутися їх; розвінчати внутрішнього недруга та захиститися від самокритики; розпочинати кожен день наснажено, натхненно й з готовністю блищати; створити собі життя, яке ви дійсно, абсолютно, в біса, обожнюватимете!

Немає коментарів:

Дописати коментар