понеділок, 19 лютого 2024 р.

Слово свого роду

17 лютого виповнилось 65 років українській письменниці та перекладачці Євгенії Кононенко.

З нагоди ювілейної дати в бібліотеці була організована письменницька майстерня «Слово свого роду». Бібліотекарка Юлія Харченко зробила огляд творів письменниці, розповіла факти з її біографії.

Розповідь супроводжувалась медіапрезентацією «Незвідані світи Євгенії Кононенко», яку підготувала бібліотекарка Світлана Могорит.

Народилася Євгенія Анатоліївна у 1959 році в Києві. Освіту здобула в Київському державному університеті ім. Т.Шевченка (механіко-математичний напрям) та в Київському інституті іноземних мов (французька філологія).

Живе в Києві, працює в Українському центрі культурних досліджень, член Національної спілки письменників та Асоціації українських письменників.

У творчому доробку Євгенії Кононенко поезії, оповідання та есеї, повісті та романи, кілька дитячих книжок, ряд культурологічних розвідок з тем популярної культури та гендерних питань і журналістські статті. Але найбільше визнання ювілярка отримала за свою коротку прозу: книжки її оповідань, новел та есеїв постійно додруковуються в Україні, перекладаються за кордоном і є темою наукових досліджень в Україні та за її межами. Сьогодні твори пані Євгенії вже перекладено та опубліковано українською, англійською, німецькою, французькою, хорватською, фінською, чеською, польською, та японською мовами.

Майже вся кількість антологій сучасної української літератури, що видрукувані в перекладеному варіанті за межами України, включають по кілька творів письменниці, декілька з цих книг, до того ж, названі за її творами.

Також мисткиня має низку нагород – літературних і книжкових премій. Євгенія Кононенко є лауреатом «Гранослова» (літературна премія), «Коронації слова», премій від часописів «Сучасність» та «Березіль». Ще літераторка — переможниця Другого всеукраїнського конкурсу радіоп’єс «Відродимо забутий жанр».

Одні з найбільш відомих творів авторки: «Сестра», «Зрада», «Повії теж виходять заміж», «Імітація», «Без мужика», «Книгарня Шок», «Новели для нецілованих дівчат».

Твори її відрізняються легкістю та розкутістю письма,динамікою розгортання сюжету та внутрішнім аристократизмом. У своїх творах письменниця порушує не тільки проблеми, які хвилюють сучасну жінку, хоча саме їй відведено головне місце, а й ряд інших актуальних для сучасного суспільства питань, які турбують людей усього світу, що робить її творчість досить помітним явищем глобального масштабу.

Немає коментарів:

Дописати коментар