понеділок, 29 січня 2024 р.

Крути: погляд у майбутнє

29 січня 1918 року назва невеликої станції на Чернігівщині ознаменувала відлік нового духовного злету української нації за свободу і незалежність. Саме під Крутами судилося загону української студентської молоді зустрітися у протистоянні з потужним корпусом більшовицького війська під командуванням Михайла Муравйова. Про ситуацію в столиці країни у січні 1918 року, про створення військових сотень, куренів армії УНР, а також про сам бій під Крутами розповіла учням 8-В природничо-математичного ліцею-гімназії №16 завідуюча бібліотекою Катерина Волинець під час історичного хронографу "Крути: погляд у майбутнє".

Учні дізналися, що у полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Їх довго і жорстоко катували та вони не впали на коліна, не просили пощади і помилування. Мужньо зустріли вирок, дивлячись ворогові в очі, заспівали «Ще не вмерла Україна».

Після цього про подвиг молодих звитяжців забули на більш ніж 70 років, а їх могили за радянських часів були зруйновані.
Світлана Могорит продемонструвала кадри з документального фільму «Герої України. Крути» та трейлер до художнього фільму «Крути 1918».
Ми, нащадки, зобов’язані зберегти у собі той вічний вогонь, ту непереможну любов до Батьківщини, який запалили Герої Крут.

Немає коментарів:

Дописати коментар