середу, 21 червня 2023 р.

Видатні українці народжені в червні

Україна – багата талантами країна. Наша Батьківщина подарувала світові безліч талановитих художників, композиторів, акторів, винахідників, спортсменів, письменників тощо.

Саме про таких геніальних особистостей розповіли бібліотекарі членам клубу «Серпанок» під час інформаційно-пізнавальної години «Видатні українці народжені в червні».

Учасникам заходу було цікаво дізнатися про життя і діяльність відомого архітектора Владислава Городецького, який народився 4 червня 1863 року на Вінниччині. Він є творцем неординарних споруд Києва: Будинок з химерами, караїмська кенаса (Будинок актора), костел святого Миколая (Будинок органної та камерної музики), Національний художній музей України.

Зачарував усіх присутніх спів легенди вітчизняної опери другої половини ХХ століття – Євгенії Мірошніченко, яка народилася 12 червня 1931 року на Харківщині. Свого часу її розкішний голос у поєднанні з акторським талантом справляли приголомшливе враження на глядачів. Вона виступала з гастролями в найкращих оперних театрах Європи, Азії, Канади, США і Японії.

Жанна Харченко навела цікаві факти з біографії відомого українця, військового льотчика, визнаного кращим асом авіації у Другій світовій війні – Івана Кожедуба. Його іменем перейменована найдовша вулиця Білої Церкви (колишня Петра Запорожця).


Неабияк зацікавила присутніх розповідь Світлани Могорит про українського кіноактора, кінорежисера, сценариста Івана Миколайчука, народженого 15 червня 1941 року. Доля відміряла актору коротке життя – 46 років, але він встиг зіграти 34 ролі в кіно, написати 9 сценаріїв та 2 режисерські роботи. Його називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу, блискучим самородком. Він майстерно зіграв у фільмах «Тіні забутих предків», «Сон», «Білий птах з чорною ознакою», «Пропала грамота».

21 червня 1897 року на Полтавщині народився український учений-винахідник зі світовим ім'ям, один із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів, автор так званої «траси Кондратюка», за якою здійснив політ на Місяць космічний американський корабель «Аполлон» – Юрій Кондратюк. Він був автором безлічі продуктивних ідей, гіпотез і відкриттів, що багато в чому випередили свій час. Всі пропозиції Кондратюка, викладені в його роботах, були згодом реалізовані на практиці.

Такі заходи дуже корисні та потрібні для читачів для того, щоб не забувати співвітчизників, які своєю працею прославили Україну далеко за її межами.

Немає коментарів:

Дописати коментар