четвер, 2 лютого 2023 р.

Син української землі - Тимотей Бордуляк

2 лютого відзначаємо 160-й ювілейний день народження відомого українського письменника, перекладача, просвітянського та громадського діяча, священника УГКЦ Тимотея Бордуляка.

Тимотей Бордуляк був дуже освіченою людиною. Свою літературну діяльність він розпочав з поезії, переважно в жанрі сонету. У 1887 році в журналі «Зоря» був вперше опублікований його вірш «Русалка». Перша прозова публікація Т. Бордуляка називалася «Дай, Боже, здоров’я корові». Це оповідання принесло автору широку популярність не тільки у Галичині, а й за її межами. У 1889 році у Львові вийшла збірка оповідань письменника під назвою «Ближні», в яку увійшло понад 20 оповідань.

У 1900 р. у  Городищі та сусідніх Носівцях на Тернопільщині Тимотей Гнатович організував початкові школи з українською мовою навчання. У Носівцях заклав ще і читальню та громадський шпихлір. Заснував також та очолив осередок «Просвіти».

Творчість Т. Бордуляка сповнена глибокого гуманізму, любові та пошани до людей. У ній надзвичайно правдиво показано важкі умови життя українського селянства, його високі моральні якості. Це було особливо помітно в таких його семи оповіданнях, як «Прохор Чиж», «Жура», «Переварний страйк», «Вістка», «Передновок», «Ювілят», які друкувалися у різних періодичних виданнях.

Досконало володіючи англійською, французькою, німецькою, італійською, іспанською, польською, російською, чеською, болгарською мовами о. Тимофій читав в оригіналі світову класику, перекладав українською мовою твори Гете, Гейне, Лондона, Дефо, Сервантеса, Толстого, Міцкевича, Данте, Софокла. Підтримував творчі контакти з І. Франком, Панасом Мирним, О. Маковеєм, М. Коцюбинським, Лесею Українкою, Б. Лепким, В. Стефаником, О. Кобилянською.

 Помер Тимотей Бордуляк 16 жовтня 1936 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар