пʼятницю, 25 листопада 2022 р.

Біль серця моєї країни

Четвертої суботи листопада Україна щорічно вшановує жертв Голодомору 1932-1933 років.

Щоб розповісти про найтрагічніші сторінки історії України, працівники бібліотеки сімейного читання завітали до учнів 8-Б класу Білоцерківської гімназії-початкової школи №6 «Перспектива». Зустріч відбувалася в шкільному музеї етнографії та фольклору.
Штучно організований голод забрав мільйони життів українців і призвів до непоправних демографічних, культурних і ментальних втрат. Це було продумане втілення злочину, відповідь на масові повстання українців проти політики Сталіна.
Як сталося, що в самому центрі Європи, в країні, яка була житницею континенту, небачений голод забрав у могилу мільйони людей? Це була безкровна війна тоталітарної системи проти українського народу. Про це розповіла восьмикласникам завідувачка бібліотекою Катерина Волинець. Вона наголосила, що тільки із здобуттям незалежності українці дістали можливість подивитися на свою минувшину очима правди. Важливу роль у цьому відіграла художня література, точніше відтворена в ній реальність.
Катерина Василівна познайомила присутніх з творами Василя Барки «Жовтий князь», Уласа Самчука «Марія», Андрія Гудими «Тече до Бога моя сльоза». Бібліотекарка Світлана Могорит познайомила дітей з книгою «Голодомор у Білій Церкві» та зачитала спогади очевидців про ті голодні роки на Київщині.
Цього року вшанування пам’яті жертв Голодомору проходитиме під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!»
26 листопада, о 16.00 годині, долучіться до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції «Запали свічку». Це вияв нашої скорботи за жертвами Голодомору.

Немає коментарів:

Дописати коментар