середу, 21 вересня 2022 р.

З Різдвом Пречистої Пресвятої Богородиці!

21 вересня християни східного обряду відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці, яке також називають Другою Пречистою.

Свято встановлене в пам'ять про появу на світ в палестинському місті Назареті Пресвятої Діви Марії. Її батьки праведні Анна і Іоаким довгий час залишалися бездітними, але не втратили надію, молилися і вірили, що Бог почує їх і змилується.
Вони обіцяли, що життя народженої дитини присвятять служінню Господу. Анна і Іоаким дочекалися звістки від ангела про те, що у них народиться донька, про яку будуть знати і говорити в усьому світі. Саме Марії була відведена роль з порятунку людства, вона стала матір'ю сина Божого.

У цей день віруючі відвідують богослужіння і вимовляють молитви Богородиці.

Здавна цей день вважався жіночим святом.  На Різдво Пресвятої Богородиці прийнято звертатися до Богородиці з найпотаємнішими благаннями. І, звичайно ж, першорядне прохання будь-якої матері — це захист дітей.

Також з цього дня вже можна було засилати сватів до дівчат. У народі жартували: “Прийшла Пречиста — принесла старостів нечиста”. 

Селяни 21 вересня проводжали осінь — пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд гарантує хороший урожай в наступному році.


Немає коментарів:

Дописати коментар