четвер, 4 серпня 2022 р.

Свята Марія Магдалина

4 серпня вшановується пам'ять Марії Магдалини – однієї з найвідоміших жінок в релігійній історії. Марія народилась у галілейському місті Магдала. Вона була вродливою жінкою і жила грішно. Саме її юдейські старшини спіймали її на перелюбі, привели до Ісуса Христа і хотіли вбити. На що Христос відповів їм: "Хто з вас без гріха – нехай перший кине у неї камінь". І тоді фарисеї почали відходити від неї, аж поки не залишилося ні одного. Після того, як Ісус вигнав з Марії сім бісів, вона змінила своє життя – стала Його вірною ученицею.

Марія Магдалина була вірна Христові не тільки у хвилини Його слави, але й у момент найбільшого приниження на Голготі. Коли Його розіп'яли на хресті, вона стояла поруч із пречистою Дівою Марією, розділяючи її горе та страждання.

На ранок Великодня Марія Магдалина прийшла з іншими дружинами-мироносицями до гробниці Спасителя. Та печера була порожньою. Саме вірна послідовниця першою побачила воскреслого Ісуса Христа та отримала від нього прохання розповісти про це чудо всім його учням. Коли апостоли розійшлися з Єрусалима проповідувати в усі кінці світу, разом із ними пішла й Марія Магдалина. Вона проповідувала на рівні з апостолами і увійшла в історію Церкви, як рівноапостольна.

Легенда розповідає, що в Італії Марія Магдалина прийшла до імператора Тиверія та розповіла йому про життя, чудеса та вчення Христа, про Його неправедне засудження іудеями. Імператор засумнівався у диві Воскресіння та попросив доказів. Тоді вона взяла яйце, і, подаючи його імператору, сказала: "Христос Воскрес!" При цих словах біле яйце у руках імператора стало яскраво-червоним. Яйце символізує зародження нового життя та виражає нашу віру у прийдешнє загальне Воскресіння. Завдяки Марії Магдалині, звичай дарувати один одному крашанки у день світлого Христового Воскресіння поширився між християнами всього світу.

4 серпня свій День ангела святкують жінки на ім’я Марія. Не забудьте привітати своїх знайомих Марій, Марічок, Маш з іменинами.


Немає коментарів:

Дописати коментар