вівторок, 2 серпня 2022 р.

Ілля-пророк в річках воду каламутить

Щорічно, 2 серпня, церква святкує день Іллі-пророка. Це старозавітний святий, якого шанували ще за часів Київської Русі. 

Наші предки вірили, що пророк Ілля мав владу над посухою та дощем. Цікаво, що образ святого був списаний з образу язичницького бога-громовержця Перуна. Тому це свято ще називають Громобой, Ілля-грізний, Громовник, Громодол. Ілля вважався не тільки повелителем вогню, дощу, а також і покровителем родючості, врожаю. У народі примітили, що в цей день обов'язково йде дощ. За повір'ями виходити в поле на день Іллі заборонено, бо може вбити блискавка. Навіть до наших днів збереглося чимало повір'їв та прикмет, пов'язаних із цим святом. 

Наші предки вірили, що дощ у цей день - благодатний. Якщо людина потрапить під нього, то зцілиться від усіх хвороб. Ілля здавна вважався покровителем сімейних пар, а тому 2 серпня традиційно грали весілля. Вірили, що вінчання цього дня принесе в сім'ю багатство та щастя.

Після 2 серпня не бажано купатися у відкритих водоймах. Навіть існувало повір'я: "Ілля воду остудив". Згідно з переказами, це сталося через те, що Ілля їздив по небу на конях, один кінь втратив свою підкову саме над водоймою. Вона впала у воду та зробила її дуже холодною. Вважалося, що в День Іллі оживає нечисть. З цього дня в озерах і річках вже не купаються, щоб русалки і водяні на дно не потягли.

Цього дня віряни йдуть до храму, моляться про сімейне щастя, хороший врожай та  мирне небо.

Немає коментарів:

Дописати коментар