понеділок, 18 липня 2022 р.

Шляхами долі Андрія Гудими

Щедра на таланти Подільська земля подарувала українській літературі видатного майстра слова, вченого і педагога Андрія Гудиму. Народився Андрій Дмирович 19 липня 1937 року у мальовничому селі Слободі-Носковецькій на Вінничині у родині споконвічних хліборобів. Зростав і набирався творчої снаги в умовах воєнного лихоліття та колгоспного кріпацтва. Та крім гіркої правди про сталінські голодомори, злидні та безправ’я своїх односельців, змалку пізнавав високу душу рідного народу, його мудрість і віру в добро і справедливість.

Як селянський син Андрій Гудима увібрав у своє серце любов до рідної землі, яку наш народ споконвіку побожно називає святою. Це й визначило життєву стежину, майбутній фах юнака. Після середньої школи в сусідньому селі Носківцях він вступив на агрономічний факультет Білоцерківського сільськогосподарського інституту, успішно закінчив його1964 року. З того часу своє життя пов'язав з величним містом над Россю.
До 85-річного ювілею письменника-краянина, члена Національної спілки письменників України, лауреата Всеукраїнських, обласних і міських премій, Почесного громадянина Білої Церкви у бібліотеці сімейного читання пройшла літературно-музична композиція «Шляхами долі Андрія Гудими». Завідуюча книгозбірнею Катерина Волинець познайомила присутній на заході з творчою біографією Андрія Дмитровича, а також зробила екскурс в тисячолітню історію України за новою збіркою «Україна це доля». Емоційним і проникливим був виступ учительки української мови та літератури Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №6 Ганни Качки, яка більше 30 років тісно співпрацює з Андрієм Гудимою.
Ганна Григорівна має методичні розробки уроків по його творчості і яку по праву можна назвати гудимознавцем. Під час заходу були представлені відео презентації відомих книг письменника, а також театралізовані дійства у виконанні учнів школи. Звучали вірші і уривки з прозових творів у виконанні працівників бібліотеки Жани Харченко, Світлани Могорит та Юлії Харченко.
Справжнім проявом любові до Білої Церкви прозвучала пісня «Освідчення», музику до якої написав Анатолій Кульчицький.
Твори Андрія Дмитровича Гудими завжди змушують задуматися над тим, що було й що відбувається сьогодні.

«Як він орав!..
Мов не орав, а вчив
Любити поле, землю і Вітчизну».
Цей останній рядок з вірша «Хлібороб» із збірки «Позиція серця» є девізом життя Андрія Гудими. Бо, як стверджує сам поет, він через свої твори намагається учити читача любити свою землю, людей, країну.

Немає коментарів:

Дописати коментар