неділю, 12 червня 2022 р.

Зелене свято – клечальне диво

Сьогодні відзначаємо одне з дванадцяти головних церковних свят – Трійця або Зелені свята. Християнська традиція святкування свята переплелася з дохристиянськими віруваннями українців.

Трійця щороку відзначається на 50-й день після Великодня, тому ще має назву – П'ятидесятниця. Це свято прославляє Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. У цей день на апостолів зійшов Дух Святий і вони різними мовами почали проповідувати віру Христову по всьому світу.

З нагоди Зелених свят люди прикрашають будинки гілками дерев і запашними травами, а підлогу встеляють любистком, м’ятою, татарським зіллям, які символізують відродження всього живого на землі. 

У Зелену неділю люди намагалися бути обережними: вірили, що мавки чи русалки могли зашкодити необачним людям, що прийшли на річку купатися. Відгомін цього можна знайти у “Лісовій пісні” Лесі Українки.

Віряни цього дня відвідують святкове богослужіння в храмі. Після церковної служби прийнято запрошувати у гості родичів та друзів. Усі бажають одне одному здоров'я та Божої благодаті. 

Немає коментарів:

Дописати коментар