середу, 11 травня 2022 р.

Гіркий – корисний - отруйний

У домашній аптечці кожної господині обов’язково є чистотіл, який починає квітнути у травні. Це найкращий час для збору.

Чистотіл цвіте коли прилітають ластівки, а відцвітає, коли вони відлітають. Це помітили ще стародавні греки, тому й назвали цю рослину «ластівчиною травою». За повір’ям, ластівка-мати чистотілом протирає очі пташенят, щоб вони гарно бачили. Знахарі також вірять, що чистотіл, який належить до стихії вогню, допомагає позбутися впливу темних сил. Чистотіл – це засіб, який допомагає налагодити мир. Те, що він так пишно цвіте цього річ, має добрий знак. Древні, також вважали, що людина, яка носить мішечок з висушеним чистотілом на тілі, буде жити з усіма в мирі та злагоді. У різних регіонах чистотіл називають по-різному: жовтий молочай, жовтомолочник, ранник, волосник, бородавник та багато інших.

У складі чистотілу багато корисних речовин. Каротин, що нейтралізує дію вільних радикалів. Лимонна, янтарна та яблучна органічні кислоти активізують роботу слинних залоз, мають жовчогінну дію. Аскорбінова кислота забезпечує хороший імунітет та відповідає за стабільний нервовий стан. У цій траві присутні також сапоніни, ефірні масла, дубильні речовини, хелідонова кислота.

Застосовується чистотіл у різних галузях медицини та косметології. Він має жовчогінну, сечогінну, проносну, спазмолітичну, знеболюючу, седативну та бактерицидну дії. Препарати на основі чистотілу вважають онкопротекторами, що затримують розвиток пухлин різного походження. Ця трава застосовується для лікування холангіту, холециститу, виразкового неспецифічного коліту, панкреатиту, поліпів шлунку та кишківника, для знеболення та усунення спазмів різного походження.

В домашніх умовах цю траву використовують як засіб від прищів та герпесу,пігментних плям,почервоніння шкіри. Відвари чистотілу додають у ванни хворим на діатез, псоріаз, гнійничкові ураження шкіри. Порошок із сухого листя використовують для лікування ран та екзем. Настій чистотілу на спирті втамовує зубний біль. Сік чистотілу використовують як зовнішньо так і внутрішньо.

Варто знати, що чистотіл є досить отруйним. неправильні дозування можуть викликати небажані опіки чи отруєння.

Не можна застосовувати чистотіл: вагітним; жінкам в період лактації; пацієнтам з епілепсією, бронхіальною астмою, стенокардією.

Використовувати чистотіл потрібно з розумом, за необхідності консультуватисязі спеціалістом.


Немає коментарів:

Дописати коментар