середа, 6 квітня 2022 р.

Квітневий кошик здоров’я

Першим до нашого кошика покладемо молоде листя кропиви. Воно стане гарним доповненням до салатів, супів та інших страв. Це джерелом вітамінів та мікроелементів, так потрібних організму весною.

Молода кропива - природний концентрат вітамінів: А, В, С, Е, К, мікро та макро елементів: заліза, магнію, міді, кальцію, кремнію, селену, фітонутрієнтів, фітонцидів, органічних кислот. Вживання кропиви зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин запобігає хворобам серця. Завдяки вмісту вітаміну К кропива сприяє звертанню крові, має протизапальну дію, допомагає при внутрішніх кровотечах. Хлорофіл, що є у листі, запускає обмінні процеси та допомагає протистояти онкологічним захворюванням. Кропива нормалізує рівень цукру. ЇЇ активно використовують в косметології та фармацевтиці. Через потужну кровоспинну дію молода кропива протипоказана людям з варикозом, тим, у кого густа кров, підвищений артеріальний тиск та вагітним.

Гуляючи берегом річки чи парком, звернемо нашу увагу на лискучі кущики з кругленькими листочками. Це всім нам відома пшінка - рослина тіньовитривала, яка цвіте наприкінці квітня або у травні. Це харчова, лікарська, медоносна, декоративна рослина, поширена по всій території України. З її молодого листя готують вітамінні салати, юшки, зелені та холодні борщі. Листя пшінки містить вітамін С, каротин, алкалоїди й сапоніни, деяку кількість синильної кислоти. Бульби багаті на крохмаль, цукри,придатні у їжу вареними. Рослину використовують як сечогінний, проносний, відхаркувальний, кровоочисний засіб. Настоєм трави промивають рани і виразки. Ця рослина має отруйні властивості! Тому вживати її у їжу потрібно до цвітіння.


Немає коментарів:

Дописати коментар