вівторок, 12 квітня 2022 р.

Перші підкорювачі космосу

12 квітня – Міжнародний день польоту людини в космос і День працівників ракетно-космічної галузі в Україні. 

Важко усвідомити всю сміливість, винахідливість та надзвичайну геніальність перших підкорювачів космосу.

Серед численних представників плеяди піонерів космосу почесне звання першовідкривачів належить нашим відомим співвітчизникам. Це, насамперед, українські вчені – цьогорічні ювіляри Сергій Корольов, якому виповнюється 115 років від дня народження та Юрій Кондратюк – 125 років від дня народження. 

У 17 років житомирянин Сергій Корольов спроектував свій перший планер. А для цього прочитав  багато книг, частину з яких опанував в оригіналі – німецькою мовою. 

Під керівництвом Сергія Корольова 4 жовтня 1957 року було виведено на навколоземну орбіту перший штучний супутник землі.

Йому належать проекти ракет, що могли б доставляти експедиції на Місяць або планети Сонячної системи. Він також почав розробку корабля для тривалого перебування космонавтів на орбіті.

Основним напрямком роботи Корольова була розробка багатоступеневих міжконтинентальних ракет. Створена ним балістична ракета (МБР) Р-7 мала дальність 8 тисяч кілометрів, модернізований варіант МБР Р-7А – 12 тисяч кілометрів. Навіть сучасні ракетні комплекси оснащуються твердопаливними ракетами, в основі яких лежить МБР РТ-2, створена Корольовим. 

Апогей ученого – 12 квітня 1961 р. вперше у світі був здійснений політ людини в космос.

Уродженець Полтави Юрій Кондратюк – він же Олександр Шаргей – розробив "теорію зупинки" на небесному тілі із сильним гравітаційним полем. 

19-річний учень місцевої гімназії розумів: ракета не візьме достатньо пального, щоб забезпечити посадку та зліт всього космічного корабля. Тому він запропонував "снаряд" залишити на орбіті, а посадку здійснити окремим модулем. 

Гімназист ще в 1916 році перший з-поміж конструкторів описав олівцем у зошиті багатоступеневу космічну ракету та міжпланетний корабель. Пізніше їх редагував, доповнював, і в 1929 році опублікував у книзі "Завоювання міжпланетних просторів". У ній автор також описав оптимальну траєкторію польоту від Землі до Місяця, яка отримала назву "траса Кондратюка". Книгу придбала бібліотека конгресу США. 

Через 40 років американці успішно використали розрахунки Миколи Кондратюка під час висадки астронавтів на Місяць. 

Українцеві встановили пам'ятник на космодромі мису Канаверал у Флориді.

Немає коментарів:

Дописати коментар