#лікуєприрода
Продовжуємо наповнювати «квітневий кошик здоров’я». Сьогодні ми покладемо до нього щавель, молода зелень якого вже підросла та готова для споживання. Щавель називають «весняним королем». Мало хто знає, що щавель – найближчий родич гречки. Щавель містить вітаміни C, K, E, вітаміни ряду B, β-каротин, ефірні олії, дубильну, щавлеву, пирогаллову і інші кислоти. Також у щавлі присутні мінерали: магній, кальцій, фосфор, залізо та ін. Великий запас вітамінів (зокрема аскорбінової кислоти) дозволяє вирішити проблеми з весняними авітамінозами. Молоді зелені листочки рослини перекривають велику частину дефіциту вітамінів. Щавель успішно використовують для лікування серця і кровоносних судин. Щавлева кислота виводить з організму шкідливий холестерин, підтримує м’язи і нерви в тонусі. Вітаміни групи B, що входять до складу щавлю, нормалізують роботу нервової системи і бере участь в оновленні клітин. Рослинні волокна стимулюють роботу кишківника, виводять з організму токсини і шлаки.
Незважаючи на усі корисні властивості рослини, зловживати ним не бажано. Надмірне споживання щавлю може послужити причиною виникнення сечокам’яної хвороби. Щавель не рекомендують включати в раціон при запаленнях в нирках і кишковику, гастритах з підвищеною кислотністю, при виразковій хворобі і при порушеннях водно-сольового обміну.
Немає коментарів:
Дописати коментар