пʼятницю, 18 лютого 2022 р.

Народе мій, стань уже раз собою!

17 лютого 2022 року минає 130 років від дня народження Йосипа Сліпого - український церковний діяч, єпископ Української греко-католицької Церкви, кардинал Католицької церкви. Народився в селі Заздрість (нині Тернопільський район). Після Тернопільської гімназії вступив до Львівської греко-католицької духовної семінарії. Навчався в австрійському Інсбруку та Римі. В 1917 р. став священиком, а за 10 років - ректором Львівської богословської академії. В 1944 р. очолив Українську греко-католицьку церкву. Відсидів 18 рокіцв у радянських таборах. Помер 7 вересня 1984-го в Римі. 1992-го перепоховали у крипті собору святого Юра у Львові.

"Може, нам було б легко любити Україну, якби вона була багатою, самостійною і могутньою. Та сьогодні треба й варто любити Україну, щоб вона такою стала"
«Народе мій, стань уже раз собою! Позбудься своєї вікової недуги сварів і чварів, вислуговування чужим.. Отрясися од своїх вікових недостач, стань на свої ноти в Україні, піднеси свою голову, випростуй свої рамена.. Покажи свою силу і вдячність, бо, шануючи своє минуле, ти ростеш у своїй могутності і славі!...Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку... Тому за всяку ціну втримати єдність. Внутрішні непорозуміння і дух незгоди – це одна з найголовніших причин нашого упадку... Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність».

Немає коментарів:

Дописати коментар