вівторок, 7 грудня 2021 р.

Свято дівочої долі

Серед численних жіночих свят в Україні найвідомішим є свято Великомучениці Катерини, що припадає на 7 грудня. Свята Катерина – покровителька любові і шлюбу, яка допомагає дівчатам знайти свого судженого.

Катерина народилася у другій половині ІІІ століття й була дочкою знатного правителя єгипетського міста Олександрія. В юності вона прославилася красою, здобула освіту, жила в багатстві та мала багато претендентів на свою руку. Але дівчина оголосила батькам, що вийде заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі й мудрості. Тоді мати Катерини, таємна християнка, повела її за порадою до свого духівника, який жив на самоті в печері неподалік від міста. Після вчення старця, Катерина прийняла хрещення.

Згідно переказів, після хрещення дівчині наснився сон, у якому Ісус Христос дав їй перстень, заручивши її на собі. Коли вона прокинулася, то побачила перстень на своїй руці.

Катерина почала активно проповідувати християнство. Римський імператор Максимін намагався спокусити її багатством і славою та переконати Катерину у перевагах віри язичників. Дівчина відмовилася, за що її піддали тортурам, позбавили волі, а потім стратили.

Свято Катерини в Україні вважали пророчим для долі кожної дівчини. Жінки просили святу про злагоду в родині, а дівчата – про щасливий шлюб.

Немає коментарів:

Дописати коментар