вівторок, 14 грудня 2021 р.

Прийшов Наум – берись за ум

14 грудня православна церква відзначає День пам'яті святого пророка Наума. З давніх-давен Наум вважається покровителем науки, розуму, знань і доброчинства, за що його в народі прозвали Грамотником. Раніше в Україні, саме на свято Наума, починалися заняття у школі. Кожен учень приносив на уроки горщик каші (зазвичай пшоняну) і пригощав нею вчителя.
А оскільки вчитель не міг з'їсти стільки каші, то діти витягали з-за халяви чобота ложки і всі разом  приступали до трапези. Звідси і пішов вираз «однокашники». Про традиції святкування початку навчального року в давні часи розповіла учням 5-Б класу ліцею "Білоцерківський колегіум" бібліотекар Жанна Харченко, а ще колегіанти із задоволенням пограли в народні ігри «До баби по сіль», «Була в лісі», «Совонька» та взяли участь у конкурсах на логічне мислення, у яких діти мали можливість показати свої знання, за що отримували заохочувальні призи.

Невід’ємною частиною свята є конкурс на кращого кашоїда, адже пшоняна каша не тільки смачна, а й сприяє покращенню пам’яті. Усі присутні з великим апетитом її споживали, а переможцем став Максим Поперечний, який заслужено отримав медаль "Кращий кашоїд" та велику дерев'яну ложку.

Немає коментарів:

Дописати коментар