неділю, 7 листопада 2021 р.

І той любов'ю повниться до світу, хто рідну землю має під собою...


7 листопада виповнюється 85 років українському письменнику-шістдесятнику – Миколі Вінграновському. Свого часу Микола Степанович працював на Київській кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка як кіносценарист, режисер, актор. Найвідоміша роль М. Вінграновського – Іван Орлюк у фільмі «Повість полум’яних літ», який було відзначено преміями престижних міжнародних кінофестивалів у Каннах (Франція, 1962), Лондоні, Лос-Анджелесі. Микола Вінграновський – режисер шести художніх і восьми документальних кінострічок.

Перша книга поезій «Атомні прелюди» вийшла 1962 року. Далі побачили світ збірки віршів «Сто поезій», «На срібнім березі», «Губами теплими і оком золотим». Микола Вінграновський активно працював і в прозі.

З великою радістю писав для дітей і про дітей. Його прозові твори вражають правдивістю, дитячою щирістю і добротою: «Первінка», «Сіроманець», «Літо на Десні», «Кінь на вечірній зорі», «Гусенятко», «Манюня» та ін.

Микола Степанович часто бував у Білій Церкві. З літа 1998-го по весну 2004-го часто приїжджав відпочивати в наметі на березі невеличкої, але такої мальовничої річки Рось біля села Яблунівка Білоцерківського району. Тут він спілкувався з простими селянами, був частим гостем у сільській бібліотеці. Після смерті письменника, у 2005 році, над річкою Рось,де письменник писав свої твори та де його натхненням була природа, встановлено  пам'ятний знак. Щороку, в останню суботу травня, сюди з`їжджаються шанувальники творчості Миколи Вінграновського на свято «З обійнятих тобою днів».

В пам`ять про видатного українського письменника у Білій Церкві засновано міську молодіжну літературно-мистецьку премія імені М. Вінграновського та конкурс "Маєстат слова" на краще читання віршів поета, який проходить в бібліотеці-філії №10.

Немає коментарів:

Дописати коментар