понеділок, 15 листопада 2021 р.

Літературні обновки

Неабияке задоволення для читачів та бібліотекарів приносять нові книги. Нещодавно фонд нашої книгозбірні поповнився різногалузевою літературою.

Запрошуємо відвідати бібліотеку та обрати книги, які стануть вам до вподоби.

Бунтарки : нові жінки і модерна нація : есеї / [упоряд. А. Агеєва]. – К. : Смолоскип, 2020. – 363, [1] с.

Книжка про справжніх бунтарок – українських письменниць другої половини ХІХ та початку ХХ століття, які знаходять свої голоси у літературі й публіцистиці та починають відстоювати власний простір – як приватний, так і публічний. Дванадцять історій про життя та творчість найбільш знакових українських авторок, які активно порушували питання про статус і права жінки у своїх текстах.

Аренєв, В. Заклятий меч, або Голос крові : повість-фантазія / Володимир Аренєв. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2020. – 167 с.

Було це в часи прадавні, нині призабуті. Ходили тоді по землі герої й потвори, і перших не завжди вдавалося відрізнити від других. А слово в ті часи бувало гострішим за меч, хоч і мечі вміли тоді промовити своє гостре слово... У новій повісті знаного українського письменника Володимира Аренєва, лавреата премії «Книга року ВВС-2019», йдеться про пригоди меча і тих, хто ним володів, про мандрівки й переслідування, чари та закляття, а ще — про Одіна Стойменного, пані Брамницю та двох відчайдухів, які насмілилися кинути їм виклик. «Заклятий меч» – самостійна історія у світі «Заклятого скарбу».

Байдак, І. (Не)помітні : роман / Іван Байдак. – Х. : Віват, 2021. – 139, [3] с.

Готові до чесної розмови про інакшість? До обговорення того, що люди не завжди здатні приймати в інших – або і в самих собі. Вітиліго, синдром Туретта, алопеція, гемангіома – герої цієї книжки готові розповісти про те, що їх вирізняє. Тож у вас є нагода поговорити з тими, хто гостро відчув на собі увесь біль від неприйняття рис, які не від них залежать. Їхній досвід доводить, що головне – насамперед навчитися любити себе, незалежно від того, що кажуть інші.

Бурлака, О. Платонічне кохання : роман / Оксенія Бурлака. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2021. – 269, [1] с.

Аня приїхала до великого міста, щоб вижити. А Платон народився в ньому, щоб розкошувати. Вона працювала офіціанткою, заробляючи копійки. Він витрачав шалені гроші на клуби та дівчат. У них не могло бути нічого спільного, якби не випадкове знайомство Ані з батьком Платона. Лев Дмитрович дав їй усе, нічого не вимагаючи натомість: квартиру, безпеку і навіть той самий ресторан. Аня нарешті була щаслива, до тієї фатальної зустрічі з Платоном. Він може позбавити її всього. І найперше – любові…

Капранов, В. Рута : роман / Віталій та Дмитро Капранови. – К. : Нора-Друк, 2020. – 221, [1] с.

Що може допомогти у скрутній ситуації? Тільки любов. Вона надає сили для боротьби та рятує від зневіри. А іноді навіть творить чудеса. У далекому 1991-му киянин Андрій Литвин служив у Вільнюсі і брав участь у штурмі Телецентру як радянський солдат. У 2014-му він знову став учасником революційних подій, але тепер уже як захисник української незалежності. І, на відміну від товаришів, він не лізе у сутички з силовиками — адже сам колись був у їхній ролі. Проте все змінюється у мить, коли пропадає зв’язок із дочкою Рутою, яка працює в бібліотеці Майдану. Український Дім захоплюють «беркутівці». І Андрій вирушає на пошуки дочки у всіх найгарячіших точках спекотної ночі з 18 на 19 лютого 2014 року. Разом із жменькою майданівців він захищає барикади, водночас розшукуючи дочку, коли раптом його дістає минуле — Вільнюс 91-го і литовська студентка Рута, в яку він, сержант Литвин, колись був закоханий…


Павлюк, І. Я бачу вас цікавить пітьма : [роман] / Ілларіон Павлюк ; з рос. пер. В. Стах. – Л. : Старий Лев, 2020. – 662, [1] с.

Київського кримінального психолога Андрія Гайстера відправляють консультантом у богом забуте селище Буськів Сад. Зимової ночі там зникла маленька дівчинка. А ще там водиться Звір — серійний маніяк, убивств якого тамтешні мешканці воліють не помічати... У цьому проклятому селищі, де все по колу і всі живуть життям, яке ненавидять, розслідування постійно заходить у глухий кут. Андрій вірить, що загублена дівчинка, попри все, жива і він її знайде. Але нікому, крім нього, це не потрібно.

«Я бачу, вас цікавить пітьма» — історія про непробивну людську байдужість і пітьму всередині нас. Про чесність із собою й ціну, яку ми готові заплатити за забуття. Про гріхи, що матеріалізуються, і спокуту, дорожчу за спокій.

Талан, С. Просто гра / Світлана Талан. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2021. – 284, [1] с.

Надворі кінець 90-х. Ілля – простий автослюсар. Що він міг дати доньці заможного підприємця? Кохання? Звучить романтично, але без фінансового підґрунтя ця казка швидко скінчиться. Щоб розпочати свою справу, Ілля наважується попросити грошей у кримінального авторитета на прізвисько Латиш. Але «ділова угода» завершується кримінальними розбірками. До гри несподівано долучається Марго, дружина Латиша. Вона рятує хлопця, тікаючи разом із ним. Шляху назад немає. Там лишилося все, чим жив Ілля: його кохана та їхня ненароджена дитина. Тепер він – утікач. Але Ілля не сам. Він відчуває, як без бою віддає своє серце Марго, закохуючись у цю небезпечно привабливу жінку. Ілля гадає, що Марго врятувала його. Але навіщо – знає лише вона...

Немає коментарів:

Дописати коментар