понеділок, 13 вересня 2021 р.

Лікує природа: яблука

У міфах та легендах різних країн і народів яблуко має символічне значення. За Біблією – яблуня була саме тим Деревом Пізнання добра і зла, плоди якого вкусили наші прабатьки , піддавшись спокусі лукавого змія, за що були вигнані з Раю: Адам – щоб у поті чола добувати хліб, Єва – в муках народжувати дітей своїх. У міфології індоєвропейських народів яблуня та яблуко – символ вічної молодості та безсмертя. Грецька міфологія розповідає про німф, що живуть краю світу і стережуть золоті яблука вічної молодості. Червоне яблуко вважалось символом Богині Любові – Венери. Завдяки яблуку людина пізнала добро і зло. У східних слов'ян існувало повір'я про молодильні яблука Вирія і Прадуба, що дарували людині молодість, здоров'я, безсмертя. Хто яблуко в день з’їдає, у лікаря не буває, каже народна мудрість.

Червоні, жовті, зелені яблука достигають влітку та восени. Нинішній рік багатий на врожай цих фруктів, найпопулярніших і найдоступніших для нас. Яблука містять клітковину, яка нормалізує мікрофлору кишківника. Це, у свою чергу, захищає організм від різних хвороб. Споживання яблук допомагає знизити ризики діабету завдяки високому вмісту поліфенолів та клітковини. Вони здатні регулювати рівень цукру в крові, знижувати холестерин Дослідження підтверджують, що яблука мають беззаперечні антиоксидантні властивості і навіть випереджають банани, цитрусові, виноград та ананас за цим критерієм. Невисокий рівень глікемічного індексу забезпечує можливість вживання яблук навіть для людей із діабетом.
Випрацювати звичку з’їдати по одному яблуку в день доволі просто, а користь звички – неоціненна. Дослідження підтвердило, що лише одне яблуко на день попереджує виникнення ракових захворювань. Корисні властивості зберігається і після термічної обробки, головне – залишати шкірку яблука. Та слід пам’ятати: все корисно в міру. Не варто їсти більше шести яблук в день. Від яблук краще відмовитися тим, хто страждає від виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, а також обмежити вживання яблук хворим на гастрит з підвищеною кислотністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар