четвер, 19 серпня 2021 р.

Медові чаї питита пасічників хвалити

У день Яблучного Спаса бджолярі України святкують своє професійне свято – День пасічника.

Бджолярів з давніх-давен шанували на українській землі. Протягом сторіч виготовлення меду з кропіткого ремесла перетворилося на справжнє мистецтво. Його секрети відкриваються лише дбайливим і працьовитим.
Мед – продукт вічності. Він має один з найвищих показників дати зберігання серед харчових продуктів. Уявіть, знайдений в гробницях фараона, запечатаний в глечиках мед, до цього часу залишається їстівним і придатним для вживання. Ця довговічність пояснюється його хімічним складом: продукт природним чином є кислотним, з низьким вмістом вологи, що робить його досить непридатним середовищем для бактерій. Перетворюючи нектар, бджоли так сильно махають крилами, що витягають надлишкову вологу з спочатку наповненої водою речовини. 
У бджіл також є спеціальний фермент у шлунках, який допомагає розділити нектар на глюконовую кислоту і перекис водню. Останній сприяє подальшому запобіганню росту бактерій та інших мікроорганізмів у меді.
Мед дуже корисний для здоров’я і це помітили давно. Його часто використовували для захисту від інфекції при порізах і опіках. Сьогодні мед також використовується в якості природного лікування багатьох хвороб.
Цікаво, що:
🐝 типовий вулик може виробляти від 13,6 до 45,35 кг меду на рік;
🐝щоб виробити 1 кг меду, бджолам необхідно зібрати пилок з 1 мільйона квітів;
🐝 в середньому, одна бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя;
🐝 щоб людина отримала одну ложку меду, бджоли в кількості двохсот особин повинні працювати протягом цілого дня;
🐝 бджола здатна підняти вагу, що перевищує її власну в 30-40 разів
На Яблучний Спас за традицією у церквах разом з фруктами та овочами освячують і мед. А ще пасічники освячують вулики, щоб бджоли добре перезимували.

Немає коментарів:

Дописати коментар