понеділок, 16 серпня 2021 р.

Україна: від минулого до сьогодення

Незабаром Україна святкуватиме 30 річницю Незалежності. Пропонуємо вам підбірку книг, які повинен прочитати кожен українець. 

Зубков С.К., Карнацевич В.Л., Хорошевський А.Ю. Події, що змінили Україну / С.К. Зубков, В.Л. Карнацевич, А.Ю. Хорошевський ; худож.-оформлювач О.М.Іванова. – Харків : Факт, 2013. – 383 с.

До цієї книжки ввійшли нариси про події, що змінили історію України. Виникнення трипільської культури, заснування Києва та Львова, зародження Запорозької Січі, Переяславська рада, Полтавська битва, публікація «Енеїди» Котляревського, створення державного гімну України, бій під Крутами, Голодомор, аварія на Чорнобильській АЕС, введення в обіг гривні – це лише мала частка тем, що представлені у цьому виданні. Якби не було цих подій, історія України була б зовсім іншою. Якою – хто знає…

Брати Капранови. Мальована історія Незалежності України / Брати Капранови. – К. : Гамазин, 2013. – 80 с. : іл.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування.

Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.

Піддубний С.В. Код України-Русі. – 2-ге вид., доповн.  / Сергій Піддубний. – Тернопіль : Мандрівець, 2013. – 304 с.

Це про книжки С. Піддубного пишуть, що ''одна сенсація наздоганяє іншу''. Найнеймовірніші, найдивовижпіші з них - вельми аргументовані снростувания наявних у світовій історіографії поглядів на місце розташування тих чи інших історичних пам’яток далекої минувшини. Уперше в українській історіографії автор докладно розглядає давньоукраїнські основи - Богів, героїв, племена, держави, мову, дохристиянську релігійну систему наших Предків. До дослідження залучено широкий пласт літератури: Влескнигу, праці Геродота, Гомера, Гесіода, Біблію і багато інших джерел. Доводи та висновки автора ґрунтуються також на численних світлинах артефактів, пам’яток, святилищ, магіах тощо. Для широкого загалу.

Руденко Ю. Український національний характер : сутність, витоки і шляхи формування в учнів і студентів / Юрій Руденко. – Біла Церква : Час Змін Інформ, 2019. – 312 с.

У книжці досліджуються сутність, витоки і якості українського національного характеру. Розкриваються особливості генези національної психології українців, їхнього самобутнього характеру, починаючи з сивої давнини. Виявляються сильніші та слабші якості національного характеру. Розкриваються великі потенційні можливості європейської ознаки нашого народу – українського індивідуалізму та його «мінуси» в несприятливих історичних умовах. З’ясовуються домінуючі в українців інтроверсійні якості та яскраво виражені екстраверсійні якості характеру в окремі історичні періоди. Вперше робиться спроба обґрунтувати основні педагогічні шляхи і засоби формування в дітей і молоді українського національного характеру.

Сорока Ю.В. 100 важливих подій України / Юрій Сорока ; худож.-оформлювач О.А.Гугалова-Мєшкова. – Харків : Фоліо, 2019. – 205 с. : іл.

Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі.

Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні ми спробували зібрати події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі.

Сорока Ю.В. 100 важливих постатей України / Юрій Сорока ; наук. Консультант С.Печенін ; худож.-оформлювач М.С.Мендор. – Харків : Фоліо, 2019. – 205 с. : іл.

Україна подарувала світові багато талановитих людей – фізиків, мислителів, архітекторів, мікробіологів, письменників. Кожен з них залишив свій слід в історії! Читачі відкриють у книжці нові імена або більше дізнаються про вже знайомих діячів.

Стражний О. Український менталітет : ілюзії – міфи – реальність. Видання друге / Олександр Стражний. – К. : ДУХ І ЛІТЕРА, 2017 . – 456 с.

Ця книга незвичайна через те, що вона виходить за межі традиційного, шаблонного уявлення про світовідчуття українців, по-своєму відповідає на запитання – хто такий українець, чим мешканці України відрізняються від європейців і росіян, які карти в колоді української ментальності козирні, а які масті биті. Прочитавши цю книгу, ви по-іншому дивитиметеся на людей, краще розумітимете логіку їхніх вчинків. Оригінальна систематизація матеріалу, діалогічний стиль автора та позитивний заряд, який несе ця книга, роблять її не лише корисною, але й захоплююче-цікавою.

Харук А.І. Зроблено в Україні / Андрій Харук ; худож.-оформлювач М.С.Мендор. – Харків : Фоліо, 2019. – 266 с. :

Ця книжка розповідає про досягнення вітчизняної промисловості у чотирьох стихіях: на суші, морі, в повітрі та космосі — від перших паротягів, тракторів, танків, пароплавів до штучних супутників Землі та відомих у всьому світі літаків «Антей», «Руслан», «Мрія», а понад дві сотні ілюстрацій допоможуть читачам краще уявити могутні машини та механізми, що були створені в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар